Reguli de sănătate sexuală pe care le poți încălca
Când vine vorba despre încălcarea regulilor, te gândești prea puțin la ginecolog, la periodicitatea cu care este bine să mergi la un control sau la anumite investigații medicale.
Dacă ești femeie tânără ai risc crescut de HPV
Prezența virusului HPV poate crește riscul de cancer cervical, dar la fel de periculoase pentru sănătatea aparatului reproducător sunt și bacteriile Chlamydia și Neisseria gonorhoeae, care dă infecția gonoreea. Acestea din urmă pot provoca boli inflamatoare și infertilitate.
Ia legătura cu medicul de familie sau ginecolog o dată la 6 luni și fă un set de investigații medicale, inclusiv un test Babeș-Papanicolau, care depistează aceste bacterii și virusuri.
Sunt recomandate în special persoanelor cu parteneri multipli sau care fac sex neprotejat. Chiar și cei care au un partener stabil este indicat să se testeze anual, pentru că pot fi purtători pasivi.
Cere sfatul ginecologului după ce încerci să rămâi însărcinată mai mult de un an
Adresează-te unui medic specialist imediat ce vă doriți un copil sau chiar mai devreme de un an. Puteți face unele teste care să fie utile înaintea unei sarcini, mai ales dacă ai o menstruație dureroasă, un ciclu menstrual neregulat sau dacă ai suferit în trecut de o afecțiune ca endometrioza, sindromul inflamator pelvian. Toți acești factori influențează fertilitatea.
Află pe Clicksanatate.ro dacă e cazul să dublezi doza de contraceptive când iei antibiotice!
Fibromul uterin: ce este și cum se trateazăAceste sfaturi te privează de agravarea arsurilor!