Românul care a făcut istorie la „capătul lumii”. A explorat Țara de Foc și a dus o viață plină de aventuri

A cucerit Țara de Foc și a explorat locuri spectaculoase de la „capătul lumii”. Este vorba despre românul Julius Popper. Munţii Lahovary, Manu şi Rosetti, Carmen Sylva, Punta Sinaia, denumiri pe care exploratorul le-a dat descoperirilor din Țara de Foc. Unii l-au numit conchistador, alții exterminator al indienilor.

Povestea fabuloasă a românului Julius Popper / foto: Captură video
Povestea fabuloasă a românului Julius Popper / foto: Captură video

Născut la Bucureşti , pe 15 decembrie 1857, într-o familie de intelectuali evrei, Julius Popper nu a primit cetățenia română, fiindcă evreilor statul nu le acorda cetățenia. La 20 de ani, deja vizitase câteva țări și în 1879, și-a obținut diploma la Școala Națională de Poduri și Șosele din București, completându-și apoi studiile la Paris (Polytechnique, Pont et Chaussees, Sorbona), unde a obținut diploma de inginer de mine. La 24 de ani, s-a angajat pentru scurt timp în Egipt, la Compania Canalului de Suez. A plecat apoi în China, Japonia, Siberia, Alaska, Cuba.

La vârsta de 28 de ani, românul se afla în Brazilia şi visa să cucerească fabuloasele bogăţii ale acestui nou El Dorado. Convins de șansele sale, s-a îndreptat spre Buenos Aires. Aici a luat contact cu politicieni și oameni de afaceri și le-a explicat planurile sale de a găsi aur în Santa Cruz.

Compania Anonimă El Dorado l-a trimis să efectueze un studiu de teren și să estimeze șansele de succes. Rezultatele au fost favorabile, așa că Popper a început să adune oameni și materiale pentru a organiza explorarea în Țara de Foc. S-a îmbarcat pe o navă britanică și a pornit în expediție cu echipament geologic, arme, aparate foto, o duzină de catâri, alimente, îmbrăcăminte de iarnă şi câţiva cai. Alături i-au fost ingineri, un mineralog, un cronicar al expediţiei şi un fotograf. După ce şi-a făcut rost şi de salahor,i a plecat să cucerească ţinutul.

Ar fi extras din Ţara de Foc 600 kilograme de aur

În Golful San Sebastian, a înființat instalaţii de spălare a aurului şi locuinţe pentru o comunitate numeroasă. A întemeiat o colonie căreia i-a dat numele El Páramo (Pustiul) - astăzi Río Grande. Mai târziu, s-a extins la alte așezări din Țara de Foc: a colonizat Beta, Cullen și Carmen Silva și a înființat noi exploatări.

De asemenea, în timpul şederii sale în Ţara de Foc, Julius Popper a bătut propria sa monedă de aur, care a purtat denumirea de Popper, a elaborat legi şi regulamente şi a înfiinţat o poliţie locală, a organizat un serviciu poştal pentru care a tipărit timbre cu iniţiala numelui său, a emis bani. Conform afirmațiilor sale înregistrate în registrele oficiale din Buenos Aires și Punta, Popper a extras 600 km de aur din Țara de Foc.

În Țara de Foc, Julius Popper a dat multe nume românești râurilor și munților, dar multe au fost schimbate după moartea sa. Mai există încă Rio Carmen Sylva și Cordillera Carmen Sylva, de la pseudonimul literar al reginei Elisabeta a României.

După șase ani de explorări în Țara de Foc, Popper a planificat o expediție la Polul Sud. Cu toate acestea, nu a realizat-o niciodată. Românul a fost găsit mort pe 6 iunie 1893, la vârsta de 36 de ani, în locuința sa din Buenos Aires. Medicul care a efectuat autopsia a stabilit cauza morții sale un stop cardiac. Sora lui Julius Popper a fost asasinată la București în 1947, ucigaşii sperând să găsească aur. În cartierul evreiesc din Bucureşti, o stradă se numeşte Maximilian Popper, fratele celebrului explorator. O perioadă, Maxim i-a fost alături în Ţara de Foc, unde s-a ocupat de exploatarea de aur, potrivit Adevărul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
supa instant istock jpg
Jack Spintecătorul. Ilustrație publicată de „Illustrated London News”, la 13 octombrie 1888 (© Wikimedia Commons)
sange transfuzie adobestock jpg
ANNE BRAD PITT CAPTURA VIDEO jpg
cancer 389921 1280 jpg
image png
lebanon 3836125 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net