Românul controversat care stă în spatele sculpturii Chipul lui Decebal. De unde făcuse rost de avere

Ultima actualizare:

Cea mai mare sculptură în piatră din Europa, Decebalus Rex are o poveste de-a dreptul impresionantă. Odată ce ajungi în Cazanele Dunării, Chipul lui Decebal este un loc pe care nu ai cum să îl ratezi. Puțini știu, însă că sculptura ascunde povestea controversată a miliardarului român Iosif Constantin Drăgan.

Miliardarul Iosif Drăgan, omul care a investit în Chipul lui Decebal Foto: colaj Click!
Miliardarul Iosif Drăgan, omul care a investit în Chipul lui Decebal Foto: colaj Click!

Miliardarul Iosif Drăgan a investit peste un milion de dolari în Chipul lui Decebal

Chipul lui Decebal este cea mai mare sculptură realizată în piatră de pe teritoriul Europei. Un obiectiv turistic de referință pentru România, dar și cel mai important obiectiv din zona Cazanelor Dunării.

Realizată pe o perioadă de peste un deceniu și întreruptă în 2004, sculptura impresionantă îl înfățișează pe regele dac cu dimensiuni impresionante: peste 40 de metri înălțime, 25 de metri lățime, ochi de patru metri și un nas lung de șapte metri. Deasupra capului său, o cruce de fier este înfiptă în stâncă.

Iosif Constantin Drăgan, miliardarul român, a investit peste un milion de dolari în această operă monumentală, iar pe stâncă se află inscripția “Decebal Rex – Dragan Fecit” (Regele Decebal, făcut de Drăgan).

Românul controversat a investit și în alte părți ale lumii 

Născut în Lugoj, Drăgan și-a pus amprenta și pe alte părți ale lumii, inclusiv în Italia, unde a construit un imperiu financiar în domeniul petrolului și gazelor. Controversa însoțește povestea sa, iar sursele variază în privința originilor fabuloase ale averii sale.

Unii susțin că a fost trezorierul Mișcării Legionare și că ar fi păstrat averea acesteia, în timp ce alții spun că succesul său se datorează afacerilor din Italia și înființării unei societăți specializate în distribuirea și îmbutelierea gazului petrolier lichefiat.

Revenit în România în anii ’70, Drăgan a avut un impact semnificativ în Banat și s-a întâlnit chiar și cu Nicolae Ceaușescu în calitate de președinte al Federației Internaționale de Marketing. Acesta a murit în 2008 în reședința sa din Palma de Mallorca, la vârsta de 91 de ani, lăsând în urmă o moștenire complexă și controversată, conform adevărul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bancomat jpeg
wizz air avion jpg
marelbo png
loto jpeg
cincsor dimineata jpg
1 sfantul spiridon jpg jpeg
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
insulina jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net