„Unde e curajul vostru?” Ce a pățit românul care a încercat să convingă tinerii să-și învingă frica în timpul regimului Ceaușescu

Viorel Chirilă era un nume cunoscut autorităților comuniste. În vara anului 1973, pe când avea puțin peste 20 de ani, a distribuit manifeste anticomuniste în Arad. A încercat să convingă tinerii, sub regimul Ceaușescu, să lase frica deoparte. Viorel Chirilă se numără printre eroii celor 100 de cărți poștale unicat apărute pentru prima dată în România.

Românul care a încercat să convingă tinerii să-și învingă frica în timpul regimului Ceaușescu
Românul care a încercat să convingă tinerii să-și învingă frica în timpul regimului Ceaușescu

Este vorba despre cărți poștale comemorative tipărite de Poșta Română, purtând chipurile acestor eroi, unii anonimi, alții persoane publice din epocă. „Ne-a inspirat în alegerea celor 100 de români însăși ideea de a marca Centenarul Monica Lovinescu, «Vocea Demnității» de la Radio Europa Liberă”, spun inițiatorii proiectului, potrivit Adevărul.ro.

Așadar, fiecare erou are o descriere, iar cea a arădeanului Viorel Chirilă începe: „Tineri! Aveți voi oare IDEALURI? Și dacă aveți, care sunt ele?”, apoi continuă: „Oare nu vedeți că ignoranța apasă pe umerii voștri, pe conștiința voastră cu toată forța de care dispune acest regim antipopular să vi-o insufle pentru a vă ține cu capul în noroi? 

Oare nu vedeți libertatea acțiunilor voastre oprită de teama temnițelor acestor călăi socialiști? Oare nu vreți ca acțiunile voastre să traducă în fapt idealurile voastre? Atunci uniți-vă glasurile într-o singură scânteie și tunetul se va abate peste capetele afurisiților membrii PCR. 

„Unde e curajul vostru? Fiți fără milă!”

Unde e curajul vostru? Fiți fără milă!”, li s-a adresat Viorel Chirilă tinerilor, în vara anului 1973, prin afișe cu autor anonim, pe care le-a scris și răspândit în locurile publice din Arad, lipindu-le pe sediile principalelor instituţii din oraş.

La acea vreme avea 25 de ani și era de profesie subinginer. Obișnuia să asculte la postul de radio „Europa Liberă” emisiunea „Metronom”, unde erau comentate o mulțime de scrisori cu referire la „dorința de libertate a tineretului din țara noastră”. A compus un manifest anticomunist intitulat „Celor ce iubesc LUMINA!” din dorința lui măreață de a face o schimbare, de a convinge tinerii să lase frica deoparte și să ia împreună atitudine împotriva regimului pecerist.

Viorel Chirilă a fost arestat în 1974, după lungi verificări, timp în care a fost supravegheat și cercetat în libertate. În 1975, a fost condamnat de Tribunalul Militar Timișoara la 5 ani închisoare şi interzicerea drepturilor sub acuzarea de propagandă împotriva orânduirii socialiste. A ieșit un an mai târziu, în vara anului 1976, în urma unui decret prezidenţial de graţiere.

Conform dosarului de urmărit de la Consiliul Național pentru Studirea Arhivelor Securității (CNSAS), Viorel Chirilă a fost supravegheat non-stop, inclusiv când mergea cu soția la film și până târziu în noapte. După eliberare, a făcut nenumărate cereri de eliberare a unui pașaport, toate fiind respinse. A primit permisiunea de a părăsi România împreună cu soția și cei doi băieți de 2 și 4 ani, la un an de zile de la intrarea în ambasada SUA.

Cărți poștale cu figuri ale românilor care au opus rezistență regimului comunist

Pe 20 noiembrie, în 8 orașe din țară, Compania Națională „Poșta Română” a lansat o colecție unică a 100 de cărți poștale și 100 de NFT-uri cu figuri ale românilor care au opus rezistență regimului comunist, majoritatea fiind arestați. 92 de figuri aparțin unor disidenți necunoscuți până acum publicului și alcătuiesc colecția de cărți poștale, „Eroi anonimi”, iar restul de 8 reprezintă personalități marcante anticomuniste.

Atât cărțile poștale, cât și NFT-urile, sunt parte a campaniei „Demnitate și curaj” inițiată de Poșta Română, în parteneriat cu Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), Editura Humanitas, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică ICI-București, și cu sprijinul Teatrului Național București.

Cărțile poștale cu cele 8 personalități binecunoscute publicului (Monica Lovinescu, Ecaterina Bălăcioiu, Virgil Ierunca, Dinu Pillat, Adriana Georgescu, Annie Bentoiu, Elisabeta Rizea, Anița Nandriș-Cudla) vor putea fi cumpărate din oficiile poștale, cât de curând, și alcătuiesc colecția de cărți poștale, „Chipuri ale rezistenței”, restul, din colecția „Eroi anonimi”, vor fi puse în circulație gratuit, în toată țara, în cadrul sesiunilor naționale de informare și conștientizare a valorilor românești derulate prin campania națională „Demnitate și curaj”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Banner Carmen Harra
panouri solare risc hackeri jpg
ceai freepik jpg
tarani romani cuptor jpg
Ploaie Autostrada jpg
ochi albastri jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net