Cum a murit, de fapt, Ana Aslan, renumitul medic. Ultima dorință, ignorată de regimul comunist

Născută în prima zi a anului 1897, la Brăila, Ana Aslan a fost un medic român specialist în gerontologie, unul dintre cei mai respectați oameni de știință ai României și inventatoarea tratamentului cu Gerovital H3, care promitea întârzierea procesului de îmbătrânire. În ciuda faptului că a descoperit primul remediu anti-îmbătrânire, folosit în peste 70 de țări din întreaga lume, și a faimei sale uriașe în țară și peste hotare, regimul comunist a ignorat ultima dorinţă a reputatului medic.

Ultima dorință a Anei Aslan, ignorată de regimul comunist / Foto: Captură video
Ultima dorință a Anei Aslan, ignorată de regimul comunist / Foto: Captură video

Ana Aslan s-a născut în prima zi de ianuarie, în 1897, în Brăila, oraș cosmopolit în acele timpuri, fiind cea mai mică dintre cei patru copii ai unei familii de intelectuali. După ce tatăl ei s-a stins din viață în 1910, familia s-a mutat la București, unde tânăra a studiat la Școala Centrală de Fete. Nu multă lume știe că visul ei inițial nu era să devină medic, asta a decis la vârsta de 18 ani, atunci când s-a încris la Facultatea de Medicină, cursuri pe care le-a urmat în anii 1915-1922. În perioada refugiului la Iași din Primul Război Mondial, a lucrat în spitale militare îngrijind răniți.

În 1919, revenită în Capitală, a lucrat alături de marele neurolog Gheorghe Marinescu, iar în 1922, a terminat cursurile la Facultatea de Medicină și a fost numită preparator la Clinica II din București. În următorii ani, Ana Aslan a lucrat la spitalul Filantropia, la Institutul Clinico-Medical al Facultății de Medicină, la Clinica Medicală din Timișoara și la Spitalul CFR.

A inventat produsul revoluționar Gerovital H3

Din anul 1949, după cel de-al Doilea Război Mondial, devine șeful Secției de Fiziologie a Institutului de Endocrinologie din București, locul unde își începe cariera în gerontologie. În anul 1952, în premieră mondială, în România apare Institutul Național de Geriatrie și Gerontologie, unde devine director.

În același an, prepară vitamina H3, cunoscută sub numele de Gerovital, medicament menit să întârzie procesul de îmbătrânire. Are un succes impresionant și este brevetat în peste 40 de țări, tratamentul fiind urmat de numeroase personalități, cum ar fi Charles de Gaulle, Nikita Hrusciov, John F. Kennedy, Indira Gandhi, Marlene Dietrich, Konrad Adenauer, Charlie Chaplin, Kirk Douglas, Salvador Dali, Mao Zedong, Aristotel Onassis și mulți alții.

Ana Aslan s-a dedicat toata viața muncii sale, nu s-a căsătorit și nu a avut copii, ba chiar a fost numită de către apropiați o persoană severă, exigentă cu colaboratorii, dar plină de viață. Împreună cu farmacista Elena Polovrăgeanu, a inventat, în ultimii ani de viață, un alt produs geriatric numit Aslavital, utilizat ca tratament profilactic pentru afecțiuni cerebrale și cardiace specific bătrânilor, dar și pentru tratarea pierderii memoriei. La începutul anilor '80, statul comunist i-a intentat chiar un proces din cauza căminului pentru bătrâni pe care aceasta îl conducea, deoarece trata bătrânii fără a cere vreun ban, lipsind astfel statul de veniturile care i s-ar fi cuvenit. Cu un an înaintea morții sale, a câștigat procesul cu statul.

Ultima dorinţă, ignorată de regimul comunist

Și totuși, în ciuda faimei mărețe, reputatul medic s-a stins din viață în anonimat, la 91 de ani, pe data de 20 mai 1988, fiind răpusă de cancerul la colon la Spitalul Elias. Dorința Anei Aslan ar fi fost să fie înmormântată creștinește alături de familia sa, în cripta Kalindero-Danielopolu, dar aceasta nu a fost respectată din cauza Elenei Ceaușescu, care nu a dorit ca renumitului medic să-i fie organizată o slujbă religioasă, relatează Historia.ro.

„După ce a băut puţină apă, au urmat câteva respiraţii agonice şi am simţit cum cedează strânsoarea mâinii. Orice resuscitare era de prisos. I-am acoperit ochii. A fost ţinută la camera frigorifică 24 de ore, după care a fost depusă pentru o jumătate de oră la capela de la Cimitirul Bellu. Apoi a fost depusă într-o groapă comună, cu trei locuri”, spunea doctorul Mircea Dumitru, directorul adjunct al Institutului Naţional de Geriatrie în perioada 1979-1990, cel care i-a fost alături Anei Aslan în ultimele clipe de viață.

Astfel, Ana Aslan este înmormântată la cimitirul Bellu din Capitală, unde a fost înmormântată fără preoţi, iar pe mormânt i s-a pus o cruce pe care a fost scris : Ana Vasilichia Aslan, 1897-1988.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Letizia și Sofia colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net