Salariul minim pe economie ar putea creşte. Cu cât și când se va întâmpla acest lucru

În acest moment, salariul minim pe economie este de 3.000 de lei. Dar o mare parte din bani nu se regăsesc în buzunarul unui salariat, aceasta mergând către stat. Mai exact, din această sumă de bani (3.000 de lei0, un angajat român rămâne doar cu 1.898 de lei în mână. În 2024, leafa minimă ar urma să se mărească, însă salariații vor plăti către stat și alte taxe.

Salariu minim o să crească de la anul, dar și taxele către stat vor fi mai mari. Foto: Click.
Salariu minim o să crească de la anul, dar și taxele către stat vor fi mai mari. Foto: Click.

Ce se întâmplă cu diferența de 1100 de lei

Diferența dintre salariul minim pe economie pe care-l primește acum un salariat român, adică 3.000 de lei, și 1898 de lei cu cât se alege mai exact în mână este de peste 1.100 de lei. Această sumă consistentă de bani se oprește direct la angajator, de unde este virată la bugetul de stat sub formă de impozite și contribuții sociale.

Cât o să crească leafa minimă 

De la anul, spun experții în economie, nivelul salariului minim ar urma să crească. Se estimează că acesta va ajunge la 3.800 de lei, iar această sumă a fost decisă în urma unor noi reglementări de la nivelul Uniunii Europene.

„Salariu minim european”

Uniunea Europeană și-a propis să stabilească o „leafă minimă european”. Cu toate acestea, salariul minim european se pare că nu va fi la fel în toate țările, acesta va avea totuși valoare diferită. 

Cum se va calcula salariul european

Se va ține cont de veniturile medii din fiecare țară atunci când se va decide cu exactitate leafa minimă europeană. În plus, aceasta va fi stabilită la 50% din salariul mediu național, estimat la 7.600 de lei în 2024.

Din păcate, nu doar leafa o să crească. Și taxele către stat vor fi mai mari. Salariul net (adică banii primiți în mână) ar urma să crească la 2.250 de lei, faţă de 1.898 lei cât este în prezent, dar şi taxele se vor mări şi vor ajunge la 1.550 de lei, potrivit adevarul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Utilaj puternic jpg
plaja pixabay jpg
Loto. Sursa foto: Impact.ro
lumina sfanta de paste jpeg
masa de paste jpg
euro valuta bani pixabay jpg
Cum să îți petreci timpul liber pe internet jpg
oua valcea1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net