Satul fără niciun locuitor, de o frumusețe aproape ireală, unde un metru pătrat de pământ se vinde cu doar un leu

Gresia, un sat pitoresc din Prahova, astăzi se confruntă cu o realitate unică: autoritățile locale ne informează că terenul se vinde aici la prețul simbolic de un leu pe metru pătrat.

Satul Gresia este păsăsit / foto: Pixabay
Satul Gresia este păsăsit / foto: Pixabay

Situat în comuna Starchiojd, alături de alte cinci așezări rurale, Gresia se distinge prin faptul că, în prezent, nu mai are locuitori. Tăcerea a cuprins satul acum doi ani, când ultima persoană în vârstă a murit, lăsând în urmă o viață de compromisuri între acceptare și speranță.

În Prahova există mai multe sate părăsite

În contextul mai larg al județului Prahova, există numeroase sate care aproape că au fost abandonate. Un exemplu notabil este Merdeala, din comuna Posești, unde Ion Săraru, în vârstă de 72 de ani, reprezintă singurul locuitor.

Acesta, hotărât să nu-și părăsească locul natal, și-a petrecut viața într-o singurătate profundă, fără acces la utilități de bază precum apă, gaze sau electricitate, acceptând cu seninătate o viață de privațiuni.

Un alt exemplu este Bozieni, un sat situat pe un deal din comuna Fântânele. Aici, Teodora și Alin Catană, mamă și fiu, își continuă existența într-o liniște apăsătoare, încăpățânându-se să rămână într-un loc pe care majoritatea l-au uitat. Ei își duc traiul modest, sperând că poate într-o zi Bozieni va reveni la farmecul său de altădată.

În Plăiețu, un alt sat uitat de timp și acoperit de ape, aparținând de comuna Măneciu, primarul Auraș Dragomir spune că ultimul său locuitor stabil, Elena Ciobanu, a decedat la sfârșitul anului 2023, la vârsta de 83 de ani, trăind în izolare, sărăcie și neputință.

Acestea sunt doar câteva dintre așezările rurale din Prahova care azi abia mai "respiră", lipsite de suflet și locuitori. Satele, odată pline de viață, sunt acum doar întinderi verzi și pustii.

Gresia, paradisul nimănui

În Gresia, un loc de o frumusețe aproape ireală, situația este similară. Conform primarului Cornel Gârbea, din cei opt locuitori inițiali, nimeni nu a mai rămas.

Deși satul este acum părăsit, cu doar două case rezistând în timp, există interes din partea unor oameni de a cumpăra teren aici, atrași de liniștea și aerul curat.

Achiziția terenului se face negociind cu urmașii proprietarilor inițiali, începând de la un leu pe metru pătrat, dar un inconvenient major rămâne lipsa utilităților – satul niciodată nu a avut curent electric, apă curentă sau gaze.

Cu toate acestea, frumusețea naturală a locului rămâne incontestabilă, o caracteristică comună multor așezări rurale din Prahova, astăzi pustii, dar păstrându-și numele pe hartă, scrie observatorulph.ro. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Eomania Ucraina UEFA EURO 2024 jpg
image
image
image
image
image
image
8 iunie 1922 primul meci tricolori jpg
medic masca covid shutter 1683323431 jpeg
Zodia care insala cel mai mult, sursă foto: Pixabay
a0c61ec3 25c9 4f67 a4b0 b6c5c8210168 jpeg
index (2) webp
front farmacista 1 jpg
Avocado FOTO Shutterstock jpg
foto1 dragos la sinaia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net