Scriitorul celebru care a avut o amantă în Transilvania și a fost împușcat de nepotul său. A fost un deschizător de drumuri și un visător
Considerat de mulţi critici literari iniţiatorul literaturii SF, acest scriitor a fascinat de-a lungul timpului cititorii din întreaga lume. De asemenea, cu toate că se spune că n-a părăsit niciodată oraşul natal Nantes, el s-ar fi iubit cu o frumoasă văduvă din Transilvania care era cu 17 ani mai tânără. Este vorba despre celebrul Jules Verne.
Aventurile povestite de Jules Verne au fascinat cititorii din întreaga lume. De asemenea, operele sale au revoluţionat ştiinţa, deoarece a scris despre viitor, spaţiu, aer şi călătoria în adâncurile mării. Născut la data de 8 februarie 1828, în Nantes, Franța, Jules Verne (nume complet Jules Gabriel Verne) a fost dat la un internat din orașul natal la vârsta de 6 ani, iar ulterior a urmat o școală catolică, Colegiul Saint-Stanislas, unde a excelat la geografie, greacă, latină și chiar canto.
A fost împușcat de propriul nepot
Inițial, la insistențele tatălui său, a urmat o carieră în drept la Paris, dar spulberând speranțele tatălui său că fiul său va deveni avocat, s-a orientat spre literatură. Despre Jules Verne se spune că, la vârsta de 12 ani, s-a îmbarcat clandestin pe o navă care pleca în India.
Cu un spirit romantic încă de mic, se pare că ar fi dorit, potrivit unei legende, să îi aducă din acea călătorie cu vaporul un colier de corali verişoarei sale, de care era îndrăgostit. Prins de tatăl său, a fost aspru pedepsit, moment în care a făcut celebra afirmaţie: „De acum voi călători doar în imaginaţia mea".
Cu toate că a încântat copilăria multora cu romanele scrise, Jules Verne a avut parte în viața sa și de momente care l-au marcat. În anul 1886, s-a confruntat cu un eveniment șocant și tragic orchestrat de Gaston, considerat până atunci nepotul iubit al renumitul autor francez și pionier al literaturii science-fiction. Acesta a încercat să își împuște unchiul, incidentul lăsându-l șchiop pe Jules Verne. În urma tentativei de crimă, Gaston a fost internat imediat într-un azil, unde a primit tratament pentru boli mintale, rămânând sub îngrijire pentru tot restul vieții sale.
Amanta din Transilvania a lui Jules Verne
De altfel, multe dintre poveștile fascinante ale scriitorului se desfășoară și pe meleagurile noastre. Întrebarea care rămâne este dacă marele romancier a cutreierat aceste ținuturi sau doar s-a inspirat din alte scrieri. Se spune că, în timpul călătoriilor sale în Europa de Est, Jules Verne a întâlnit-o pe Louise Müller, o văduvă din Transilvania, originară din Homorod, care era cu 17 ani mai tânără decât el.
Era o iubire imposibilă, ambii fiind căsătoriți. Scriitorul nu a fost de acord să divorțeze, nici după ce Louise a rămas văduvă. Cei doi au călătorit pe Dunăre, debarcând la Giurgiu, apoi cu trenul la București, de unde au continuat călătoria spre Brașov. De aici se povestește că au vizitat și Cetatea Colț, ce a servit drept inspirație pentru Castelul din Carpați.
Amanta lui Jules Verne sau nu, cert este că Louise Müller a fost un personaj care a existat în realitate. În arhivele Bisericii Evanghelice din Homorod este înregistrată căsătoria lui Georg Teutsch și Elisabeta, care au avut o fiică, pe Louise Teutsch, născută la 16 martie 1845. Relația sa extraconjugală cu Jules Verne ar fi început în timp ce aceasta era încă la a doua căsătorie și a continuat – fie și numai prin scrisori – până la moartea scriitorului, în 1905.
Bolnav de diabet cronic și după ce a suferit niște complicații în urma unui accident vascular cerebral ce i-a paralizat partea dreaptă, Jules Verne s-a stins din viață la vârsta de 77 de ani, la domiciliul său din Amiens, Bulevardul Longueville nr. 44 (în prezent Bulevardul Jules-Verne), la data de 24 martie 1905.