Secretele unei case prietenoase cu mediul

Ultima actualizare:

    Sursa foto: unsplash.com
Sursa foto: unsplash.com

Înainte ca noul coronavirus să devină o problemă mondială, unul dintre cele mai dezbătute subiecte pe plan global, inclusiv la nivel de şefi de state şi guverne, era constituit de schimbările climatice. Chiar dacă agenda globală s-a schimbat, cel puţin temporar, şi comunitatea ştiinţifică şi-a îndreptat atenţia spre combaterea pandemiei, iar guvernele spre rezolvarea crizelor economice generate de cea sanitară, problematica tranziţiei ecologice rămâne de actualitate. Chiar şi în contextul planurilor de relansare economică, atât la nivelul Comisiei Europene, cât şi la nivel naţional, vorbim din ce în ce mai des de energie verde, oraşe durabile şi sustenabilitate.

Aşadar, chiar şi ceea ce facem astăzi ar trebui să se înscrie într-o viziune compatibilă cu cea a unui oraş al viitorului. Ce poţi face ca simplu cetăţean? Ei bine, destul de multe. Dacă eşti pe cale să-ţi iei o casă sau să-ţi reabilitezi casa, ar fi bine să ai în vedere câteva soluţii moderne şi practice prin care să devii mai prietenos cu mediul, dar şi pentru a-ţi eficientiza costurile şi a-ţi amortiza unele investiţii. Iată care sunt secretele unei case prietenoase cu mediul. 

Lemn de provenienţă sustenabilă

Materialele de construcție sunt o prioritate atunci când vine vorba de o casă prietenoasă cu mediul și puţine sunt mai bune decât lemnul provenit din surse sustenabile. Este o sursă regenerabilă și are emisii minime de carbon. În timp ce alte materiale de construcție, cum ar fi cărămida și betonul, sunt produse în masă și sunt întotdeauna disponibile, producția lor are, de asemenea, o amprentă masivă de carbon, periculoasă pentru mediu. Lemnul este versatil, asigură o izolare excelentă a umidității și are chiar și calități acustice foarte bune. Aşadar, o casă din lemn va fi cu siguranță o alegere bună.

Panouri solare

În ultimul deceniu, panourile solare fotovoltaice au ajuns la preţuri destul de accesibile şi reprezintă o investiţie care se poate amortiza. Când vorbim de case prietenoase cu mediul, partea care ţine de energia electrică şi consumul său este foarte importantă. În zone însorite, cantitatea de energie pe care o generează panourile solare într-un an poate fi chiar mai mare decât nevoile gospodăriei tale, permițând chiar tranzacționarea ei profitabilă cu operatorul unei rețele energetice. Dacă produci energie verde, trebuie să fii atent şi cum o consumi, deci este important să renunţi la bec în favoarea unui dispozitiv de iluminat pe bază de spot led, de exemplu.

Grădină pe acoperiş

O altă componentă ecologică a designului locuințelor prietenoase cu mediul o reprezintă acoperișurile verzi. Ele contribuie la reducerea fluxului de căldură, sunt o modalitate excelentă de a adăuga în peisaj plante producătoare de oxigen și modalitatea perfectă de a lupta împotriva efectelor adverse ale extinderii urbane în comunitățile rezidențiale.

Mai există şi alte beneficii. Acoperişurile verzi ajută și la gestionarea apelor pluviale, sporesc durabilitatea membranelor de acoperiș ale casei și sunt modalitatea perfectă de a izola casa împotriva razelor puternice ale soarelui. Pe de altă parte, există şi o serie de beneficii estetice. Grădinile create pe acoperișuri sunt foarte frumoase şi schimbă peisajul, mai cu seamă pe cel urban. Ele pot deveni, de asemenea, locul perfect pentru a organiza o petrecere privată vara!

Colectează şi reciclează apa

Dacă ai o toaletă mai veche, consumi aproximativ 11-26 litri de apă de fiecare dată când tragi apa. Există ţări în care cantitatea este reglementată prin lege, de exemplu, Marea Britanie, unde maximul este stabilit la şase litri. Lipsa apei este o criză adesea trecută cu vederea, mai ales în zonele urbane şi mai ales într-o ţară ca a noastră cu un bazin hidrografic bogat. Dacă te preocupă felul în care consumi apa, poţi instala un vas de toaletă racordat la chiuvetă. Un astfel de dispozitiv inovator utilizează apa folosită la chiuvetă pentru a alimenta bazinul vasului de toaletă. Cu siguranță veți economisi multă apă proaspătă cu această invenție. De asemenea, poţi instala sisteme pentru colectarea apei de ploaie, care poate fi folosită la udarea grădinii sau pentru alte activităţi care nu necesită neapărat apă potabilă, cum ar fi spălarea instrumentelor de grădinărit sau a cauciucurilor.

Grija pentru mediu devine din ce în ce mai prezentă în vieţile noastre şi, chiar şi prin paşi mici, se poate ajunge la rezultate importante. Pentru că nu există o planetă B!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Greseli de igiena dentara  Sursa foto Pixabay jpg
parlamentul romaniei jpg
lidl jpg
drum sofer masina1 jpeg
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
test jpg
alimente jpg
petre florin crevedia foto inquam octav ganea jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net