Secretul descoperit într-un manuscris de pe vremea lui Vlad Țepeș, deținut de Vatican. Ce conține documentul inedit

Ultima actualizare:

Un manuscris deținut de Vatican conține informații despre viața domnitorului român Vlad Țepeș. Actul poate răsturna orice document de istorie, spun specialiștii. Iată despre ce teorie incredibilă este vorba.

Ce s-a descoperit în manuscris despre Vald Țepeș / foto: Arhivă Click!
Ce s-a descoperit în manuscris despre Vald Țepeș / foto: Arhivă Click!

În anul 2015, Vasile Lupașc, scriitorul mai multor lucrări despre Vlad Țepeș, a făcut public în anul 2015 un manuscris care datează din secolul al XV-lea. Documentul a fost păstrat vreme bună în posesia Vaticanului. A fost scris de către episcopul Niccolo de Modrussa, în limba latină, un trimis special al Papei Pius al II-lea, pentru a-l ancheta pe Vlad Țepeș, după ce a fost arestat de către Matei Corvin.

Teoriile care au fost descoperite în manuscris

Vasile Lupașc a cerut ajutorul mai multor specialiști pentru a traduce manuscrisul redactat în latina veche, fără nicio reușită însă. Așadar, acesta a fost informat de faptul că documentul deține o serie de „bazaconii”, astfel că nimeni nu vrea să-l traducă.

„Am luat legătura cu mai mulţi istorici, fini cunoscători ai limbii latine, dar niciunul nu a avut timp şi energie pentru un astfel de proiect. Despre pomenirea germanilor în relaţia cu Zalmoxis şi o posibilă origine dacică nu vreau să mă pronunţ. Există mai multe teorii.

Prima pleacă chiar de la titlul lucrării: De Bello Gothorum. Principala teorie face referire la o confuzie între termenii de got şi get, dar această confuzie pare că se adânceşte în textul manuscrisului. Alte teorii, pe care nu mă hazardez să le menţionez în detaliu, vorbesc chiar despre o origine comună geto-germană”, spune istoricul, potrivit Adevărul.

Istoricii de la Curtea Domnească din Târgoviște nu au fost de acord cu teoria.

„Doamne fereşte, nici măcar nu există ca teorie. E o prostie lucrul ăsta. Să facă public manuscrisul (n. red. Vasile Lupaşc) şi sunt convins că vor sări mulţi traducători de limbă latină în limba română care vor spune ce scrie acolo. Au trecut mulţi ani de când a fost descoperit acest manuscris şi ar trebui să îl vedem cu toţii”, spune Florin Petrică, istoric la Curtea Domnească din Târgovişte.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Tom Parker Bowles cu Printul William si Printul Harry la nunta lui Charles cu Camilla   profimedia 0218936184 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
17 ani de la intronizarea preafericitului parinte daniel ca patriarh al bisericii ortodoxe romane 309412 jpeg
ferma dacilor jpg
Doctor medic pacient consultatie FOTO Shutterstock jpg
Județul Galați, grav afectat de inundații FOTO: CJ Galați
eclipsa pixabay jpg
borsec jpg
american venit prima data in romania jpg
dani vancu buncar instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net