Iubirea mistuitoare dintre Vlad Țepeș și Katharina, marea taină de suflet a principelui Țării Românești

Vlad Țepeș, una dintre cele mai marcante figuri istorice ale secolului XV-lea, din România, este cunoscut drept un conducător crud și răzbunător. Puțini știu însă, că Țepeș a trăit o frumoasă poveste de dragoste, cu o tânără pe nume Katharina, iubire ce avea să dureze până în ultimele clipe de viață ale domnitorului.

Iubirea mistuitoare dintre Vlad Țepeș și Katharina
Iubirea mistuitoare dintre Vlad Țepeș și Katharina

Vlad Țepeș, născut la 30 septembrie 1431 în Țara Românească, avea să devină domnul Țării Românești, la doar 17 ani, în 1448. Prima sa domnie a durat până 1442. A doua sa domnie pe tronul Țării Românești a fost între anii 1456 și 1462, după ce Vlad Țepeș reușise să-l ucidă pe Vladislav al II-lea, ca răzbunare pentru asasinarea tatălui său Vlad Dracul.

Citește și: Mormântul unui domnitor al Moldovei, descoperit la o mănăstire din Iași. Ce au găsit arheologii în criptă

Potrivit unei cronici transilvănene din secolul al XVIII-lea, marele domnitor al Țării Românești s-a îndrăgostit pătimaș de frumoasa Katharina, fiica unui târgoveț saș din zona Brașovului.

Cine era Katharina, frumoasa din Cetatea Brașovului, care a îmblânzit inima lui Vlad Țepeș

Katharina s-a născut, potrivit cercetătoarei Bertha Krauser, la data de 29 aprilie 1438. Ea era fata lui Thomas Sigmed-Siegal, un țesător din Flandra, sosit pe meleagurile brașovene pentru a-i îndruma pe tineri în arta textilelor. Mama Katharinei era Suzanna Lorencz, o femeie de viță nobilă din familia Frone-Weis.

Nu rata nici: Alexandru Ioan Cuza, o viață plină de vicii. Cine e amanta pe care a adus-o acasă, lângă soție, și care apoi l-a trădat fără milă

Katharina nu a fost scutită de greutățile de vieții. Pe când era doar o copilă, casa în care locuia alături de părinți a fost mistuită de un incendiu năprasnic, astfel că părinții, din cauza neajunsurilor, au fost nevoiți ca în 1450, să o trimită la Mănăstirea Franciscanelor Mahlersdorf.

Katharina a petrecut cinci ani în mănăstire, însă i s-a dus vestea pentru frumusețea ei fără pereche. Părul blond, lung, purtat în două cozi împletite, după obiceiul săsesc, ochii de un albastru clar și silueta armonioasă i-au adus mulți ursitori din Transilvania, din Țara Bârsei sau Flandra. Astfel, părinții au luat-o pe Katharina de la mănăstire, la vârsta de 17 ani.

Află și: Prințul William de Gloucester, playboy-ul Casei Regale și povestea de iubire ce i-a marcat destinul: «A murit purtând inelul meu»

Unele cronici spun că Vlad Țepeș îl cunoștea de fapt tatăl Katharinei, Thomas Sigere, încă din 1438, cu ani înainte ca domnitorul să o întâlnească pe fata cu cosițe aurii. Thomas Sigere ar fi fost luat rob la turci, iar tatăl lui Țepeș, Vlad Dracul, a făcut în așa fel încât să fie eliberat.

Familia Katharinei o ducea foarte greu, bătrânul Thomas Sigere era bătrân, bolnav și rămas fără casă, astfel că el și familia găsiseră adăpost la rudele soţiei, Susanna, într-un imobil denumit „Tartler“. Casa poate fi văzută și azi, pe strada Poarta Schei nr. 14, unde funcționează o grădiniță. 

Momentul întâlnirii dintre Vlad Țepeș și Katharina: «A uitat de toate celelalte aventuri»

Iubirea dintre marele principe al Țării Românești, trecut de prima tinerețe, și Katharina, care avea 17 ani, a început în 1455, într-o dimineață geroasă de iarnă. Frumoasa cu plete blonde se chinuia să traga la deal o sanie mare încărcată cu mâncare pentru soldați.

O să-ți placă și: Scrisoarea controversată trimisă de prințesa răzvrătită a Franței, Marguerite d'Orleans, către soțul ei, ducele Cosimo de' Medici

«Cînd a văzut-o sus la Bastion, Vlad Dracula, care tocmai se afla atunci acolo cu ofițerii săi, a sărit s-o ajute, spre uimirea tuturor. Deși era speriată din cauza grozăviilor pe care le auzise despre celebrul principe, fata a fost impresionată de gestul sau… Adevărul a fost că Vlad – la vederea frumoasei tinere cu ochii ei mari și albaștri și cozile aurii, foarte lungi și bogate, a fost lovit de o dragoste atît de năpraznică încît nu a mai luat în considerare sfaturile apropiații săi care îl avertizau despre implicațiile și pericolele la care se expune prin această legătură. Se pare că, tot din acel moment, a uitat și de toate celelalte aventuri pe care le întreținea în cetatea Coronei», relatează fosta profesoară de istorie, Bertha Diana Krauser, citată de cersipamantromanesc.com.

Katharina pusă la Stâlpul Infamiei pentru relația cu Țepeș

Relația dintre principele Vlad și Katharina nu a fost văzută cu ochi buni de către oamenii din patriciatul săsesc, mai ales că tânăra fusese promisă vicecomitelui sibian,Thomas Altemberger.

Cronicile vremii arată că «Dracula» ar fi răpit-o și ar fi sedus-o pe Katarina, fapt care a generat mare revoltă în rândul patriciatului german. Ca urmare, Vlad Țepeș a tras în țeapă mai mulți negustori, acuzați de uneltiri împotriva domnitorului. Drept răzbunare, nevestele negustorilor uciși au prins-o pe frumoasa Katharina, au pus-o la Stâlpul Infamiei și i-au tăiat cosițele blonde. Țepeș, turbat de furie, a amenințat că va incendia întreaga cetate dacă i se va face vreun rău femeii iubite, de aceea, pentru a o elibera pe Katharina, domnitorul a fost obligat să cruțe viața celorlalți negustori sași.

Principele Țării Românești face tot ce-i stă în putință pentru a o lua de soție pe Katharina

În timpul idilei cu fermecătoarea Katharina, Vlad Țepeș era căsătorit Anastasia Holszanska, însă domnitorul era determinat să anuleze legământul și să o ia de soție pe cea pe care o iubea. Țepeș a adresat mai multe scrisori Suveranului Pontif, Papa Pius al II-lea, în care îi solicita să anuleze căsătoria cu Anastasia, însă din păcate acest lucru nu a fost posibil.

Totuși, în 1462 Anastasia, soția lui Vlad Țepeș, s-a sinucis, aruncându-se din turnul castelului. Legendele spun că motivul gestul ei tragic ar fi chiar fost gelozia pe care i-o purta Katharinei.

La acel moment, Vlad era liber să o ia în căsătorie pe femeia pe care o iubea, Katharina și cu care avea deja trei copii Vladislav „Laszlo” (n. 1456), Catherina (n. 1459) și Christian (n. 1461). Domnitorul Țării Românești cade însă victimă unui complot, în urma căruia este întemnițat de regele Ungariei, Mathias Corvin. Regele propune domnitorului eliberarea sub o singură condiție, să se căsătorească cu mătușa acestuia, Elisabeta Corvin de Hunyadi.

Deși Katharina nu avea să devină niciodată soția lui Țepeș, din iubirea lor s-au mai născut doi copii, o fiică pe nume Hanna (n. 1463) si un fiu, Sigismund (n. 1468).

Vlad Țepeș și Katharina, o poveste de dragoste ce a traversat secole

Katharina i-a rămas devotată lui Țepeș și după ce acestea nu a mai fost domnitorul Țării Românești. Iubirea mistuitoare, de 22 de ani, dintre marele principe și frumoasa cu cosițe aurii, s-a sfârșit subit, odată cu asasinarea lui Vlad Țepeș în decembrie 1476 sau ianuarie 1477.

Vlad Țepeș a avut grijă ca cei cinci copii pe care i-a avut cu draga lui Katharina, să le fie date în moștenire, proprietăți și case, aspect consemnat în cărțile funciare din 1850 ale familiilor  Draguly, Laszlo și Siegel. 

Cronicile consemnează că, după moartea bărbatului iubit, Katharina, ajunsă la 39 de ani, s-a întors la mănăstire.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul Louis fotografie aniversară la 6 ani jpg
image
image
image
image
image
image
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Soldat ucrainean cu telefonul în mână FOTO Profimedia
buletin carte de identitate foto mai
image png
anul fara vara jpg
the landlord opened the door with a pending key home selling ideas home mortgage free photo jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net