Scrisoarea controversată trimisă de prințesa răzvrătită a Franței, Marguerite d'Orleans, către soțul ei, ducele Cosimo de' Medici

Ultima actualizare:

Puțini cunosc dramatica poveste a prințesei Franței Marguerite Louise d'Orleans, o tânără rebelă, forțată într-o căsătorie de conveniență cu ducele Toscanei, din faimoasa familie de' Medici. Marguerite a încălcat toate regulile etichetei regale, și-a detestat soțul și a fost o maestră a intrigilor. Ambițioasă și abilă s-a folosit de farmecul și inteligența ei pentru a obține libertatea pe care și-a dorit-o. 

Mariajul blestemat dintre prințesa răzvrătită a Franței, Marguerite d'Orleans, și Cosimo de Medici
Mariajul blestemat dintre prințesa răzvrătită a Franței, Marguerite d'Orleans, și Cosimo de Medici

Marguerite Louise d'Orleans este una dintre figurile istorice feminine care s-au împotrivit regulilor impuse de Casa Regală și nu a ezitat să genereze un adevărat haos atunci când a fost despărțită de bărbatul pe care îl iubea, pentru a se căsători cu Cosimo al III-lea de' Medici, marele duce al Toscanei.

Citește și: Motivul pentru care regina Elisabeta II-a are aceeași coafură de șapte decenii

Marguerite Louise d'Orleans a văzut lumina zilei la 18 iulie 1645, la Castelul Blois, de pe Valea Loarei, fiind cel mai mare dintre copiii Ducelui d'Orléans, Gaston de France și al soției acestuia, Marguerite de Lorena.

Marguerite urma să devină soția lui Ludovic al XIV-lea

La vârsta adolescenței, Marguerite-Louise devenise o domnișoară încântătoare și plină de viață. Părinții ei voiau să-i aranjeze o căsătorie strategică, așa că prințesa Franței era cât pe ce să se căsătorească cu capriciosul suveran Ludovic al XIV-lea. Din fericire pentru ea, în timpul unei vizite de curtoazie a lui Ludovic al XIV, Marguerite-Louise s-a trezit imobilizată la pat cu rujeolă.

Nu rata nici: Prinţul William şi Regina Elisabeta s-au certat înaintea nunţii cu Kate Middleton. Motivul discuţiilor în contradictoriu

Moartea tatălui, prima mare tragedie din viața prințesei Marguerite

Pe când Marguerite avea 15 ani s-a confruntat cu prima mare tragedie din viața sa, tatăl pe care îl venera, ducele Gaston al Franței, a murit, așa că a fost nevoită să se mute din casa unde copilărise, împreună cu mama și sora ei, la Palatul Luxemburg. 

Marguerite-Louise și iubirea incestuoasă cu vărul ei

Marea iubire a Prințesei Franței, Marguerite-Louise, a fost vărul ei, Prințul Charles de Lorena, care se stabilise în acea perioadă la Paris. Prințesa a fost atrasă de curajul lui Charles de Lorena, iar ceea ce i-a legat a fost faptul că fiecare dintre ei își pierduseră tații în aceeași perioadă. Marguerite-Louise și vărul ei, Charles de Lorena, trăiau o poveste de dragoste sinceră și erau determinați să se căsătorească, însă din păcate cei doi nu aveau să ajungă niciodată la altar. 

Politica regelui nu le-a permis celor doi tineri să-și lege destinele. Regele a vrut să limiteze influența austro-spaniolă asupra Italiei și pentru a face acest lucru a promis mâna prințesei Marguerite, ducelui de Cosmino al III-lea al Toscanei, membru al faimosei familie Medici. 

Vezi și: Charlene de Monaco, prima apariție în șase luni! «Melancolică și izolată emoțional»

Despărțirea copleșitoare dintre cei doi îndrăgostiți

La doar 16 ani, toate visele și speranțele prințesei Marguerite-Louise au fost năruite, fiind obligată să se căsătorească în 1661 cu Marele Duce Cosimo al III-lea al Toscanei. Cosimo al III-lea avea doar 19 ani, însă era lipsit de orice carismă și poftă de viață specifice tinereții. Noul soț al lui Marguerite-Louise era un fanatic religios, ursuz și avar, notează fr-academic.com.

Marguerite Louise a fost nevoită să părăsească cât mai repede Franța, țara pe care o iubea cu ardoare și să se îndrepte către Florența, pentru o nuntă formală cu un bărbat pe care-l va detesta până în ultima clipă a vieții sale. 

La cei 16 ani, prințesa Marguerite Louise se îndrepta cu ochii în lacrimi către granița cu Savoia, iar cel care o însoțea era chiar vărul și iubitul ei, Prințul Charles de Lorena. Cei doi îndrăgostiți și-au spus «Adio!», fiind pentru ultima dată când s-au mai văzut. 

Marguerite-Louise dezlănțuie haosul la Curtea Regală din Florența

Viața în Florența era un adevărat iad pentru Marguerite-Louise, care se simțea precum o prizonieră în somptuosul Palat Pitti. Orașul Florența, vestit odată pentru strălucirea lui, era supus fanatismului religios al soțului ei care începuse să și devină gelos.

Căsătoria lui Cosimo și Marguerite a fost un dezastru încă de la început. Prințesa Franței refuza să doarmă cu soțul ei și începuse să răspândească zvonuri răutăcioase potrivit cărora Cosimo și familia regală ar încerca să o otrăvească. 

Prințesa Franței Marguerite-Louise a devenit Mare Ducesă de Toscana, însă nu și-a putut suporta niciodată soțul. După ce în 1663 Marguerite- Louise a dat naștere unui moștenitor, Ferdinand, Prinț de Florența, Marea Ducesă și soțul ei au trăit separat.

Marguerite devenise un ghimpe în coasta familiei regale din Florența. La scurt timp de la căsătoria cu Cosimo, ea i-a cerut acestuia să-i dea bijuteriile coroanei, iar când el a refuzat, Marguerite a început să fure câteva dintre ele și a încercat să le scoată ilegal din Florența. Obiceiurile ei de a cheltui erau extreme și a refuzat să-și reducă cheltuielile chiar și atunci când socrul ei, Marele Duce, a intervenit. În momentele când nu se închidea în camera ei,  refuzând să mănânce, Marguerite organiza banchete generoase, care costau de zece ori mai mult decât ar fi cheltuit avarul Cosimo. 

Află și: Blestemul Grimaldi! Ceva e putred la Monaco

Marguerite a căutat să se elibereze prin orice mijloace de mariajul în care fusese forțată, iar dorința ei era aceea de a reveni în Franța natală. Marea Ducesă de Toscana a trimis o mulțime de scrisori către Luvru, Luxemburg și Roma în care solicita să îi fie permisă întoarcerea în Paris, dar plângerile ei au fost ignorate. 

A urmat o scurtă reconciliere cu Cosimo al III-lea, astfel că în 1667 s-a născut prințesa Anne-Marie-Louise, apoi în 1671 prințul Jean-Gaston.

Moartea mamei lui Marguerite-Louise, o tragedie eliberatoare

În 1672, Marguerite-Louise trăiește a doua mare dramă a vieții ei, mama sa, ducesa de Orleans moare, iar prințesa cere încă o dată permisiunea de a-și părăsi soțul și de a se stabili în Franța. 

În acesta context, Cosimo a ajuns la un acord cu Ludovic al XIV-lea ca Marguerite să se poată întoarce în Franța atâta timp cât se va stabili într-o mănăstire din Montmartre și renunță la rangul de Prințesă a Franței. Cosimo i-a oferit soției care îl disprețuia o pensie anuală și a eliberat-o din căsnicia nefericită. După câteva luni de evlavie și singurătate la Montmartre, Marguerite fondase mai multe organizații de caritate.

Ludovic al XIV-lea nu a forțat-o să rămână la mănăstire, așa cum fusese de acord cu Cosimo. Marguerite a vizitat des curtea franceză, în haine de gală precum o adevărată Prințesă și avea numeroși iubiți, din dorința de a recupera tinerețea pierdută alături de Cosimo.

Marguerite l-a urât pe fostul soț până în ultima clipă de viață

Chiar și în Franța, eliberată din căsătoria ei cu Cosimo, Marguerite îi trimitea scrisori fostului soț, în care își manifesta disprețul profund față de acesta. 

”Dacă vă închipui că mă veți putea face să mă întorc, asta nu se va întâmpla niciodată, iar dacă totuși mă voi întoarce, să aveți grijă, căci nu veți muri decât de mâna mea. Într-o asemenea împrejurare, puteți deja să vă pregătiți să părăsiți această viață fără niciun fel de ajutor, căci știu sigur că nu veți mai apuca să trăiți mult. […] Ce îmi displace profund este că apoi amândoi vom merge în iad, unde voi suferi chinul de a vă revedea.”

Marguerite Louise d'Orléans către soțul său, Cosimo III de Medici. (sursa: Riguccio Galluzzi, ”Istoria del Granducato di Toscana sotto il governo della casa Medici”, Tipgrafia Elvetica, Capolago, 1841, vol. 6, pp. 258-259)

Starea de sănătate a Margueritei-Louise a început să se înrăutățească 1712 și a avut frecvente atacuri de apoplexie. Marguerite și-a pierdut pentru scurt timp capacitatea de a vorbi după unul dintre atacurile și, de asemenea, nu-și mai putea utiliza brațul stâng. Și-a trăit restul zilelor într-o casă modestă din Paris pe care și-a cumpărat-o pentru ea însăși și a murit în 1721 la vârsta de 76 de ani. Copiii ei au fost ultimii din marea dinastie Medici, deoarece toți au murit, fără a lăsa moștenitori. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Prințesa Kate (1) jpg
rugaciune jpg
image png
yubari jpg
image png
carne oaie miel istock jpg
raceala jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net