Secretul rușinos al lui Nicolae Ceaușescu. Greșelile colosale care l-au urmărit toată viața

Nicolae Ceaușescu este unul dintre cei mai cunoscuți români din toate timpurile. Fostul dictator a condus România din postura de Președinte din 1974 și până în decembrie 1989. Ceaușescu provenea dintr-o familie modestă din sudul României. Îți prezentăm câteva curiozități despre Nicolae Ceaușescu.

Nicolae Ceaușescu a fost unul dintre cei mai controversați lideri Foto: Facebook
Nicolae Ceaușescu a fost unul dintre cei mai controversați lideri Foto: Facebook

Ceaușescu s-a prăbușit cu avionul 

Pe data de 5 noiembrie 1957, Nicolae Ceaușescu se afla în drum spre Moscova. Acolo se aniversa Marea Revoluție.

Ceaușescu zbura la bordul unui avion, ca parte a unei delegații a Partidului Muncitoresc Român. Din cauza unei erori de pilotaj, aeronava s-a prabușit la aterizare.

Ceaușescu, arestat de 5 ori

La vârsta de 15 ani, a fost arestat pentru prima dată pentru agitație comunistă în timpul unei greve. A fost eliberat, însă pentru scurt timp. Ulterior, a fost arestat din nou, de încă trei ori, pentru colectare de semnături în sprijinul eliberării unor muncitori feroviari acuzați de activitate comunistă și pentru alte acțiuni similare, dar a fost pus imediat în libertate.

Ceaușescu a devenit cunoscut drept un „agitator comunist periculos" și un „distribuitor activ de materiale de propaganda comunista si anti-fascista".

Nicolae Ceaușescu a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare, în urma protestelor  la adresa Curții de justiție.

Ceaușescu s-a născut într-o familie săracă

Familia Ceaușescu a fost o familie modestă de țărani. Tatăl lui Nicolae, Andruța, avea trei hectare de pământ, cateva oi și își mai susținea familia din croitorie. Pentru o vreme, a ajuns primar al comunei Scornicești. „Nu se interesa de copiii lui, fura, bea, sărea la bataie și înjura", spunea despre el bătrânul preot din satul Scornicești. Mama lui, Alexandrina (născută Lixandra), era o femeie religioasă, supusă și muncitoare.

Casa lor avea două camere, iar mâncarea de bază era mămăliga. Nicolae a făcut patru clase la școala din sat, în care învățătorul preda într-o sală cursuri simultane pentru elevii mai multor clase. Ceaușescu nu a avut cărți și adesea mergea la școală desculț.

La vârsta de 11 ani, după absolvirea școlii primare, Ceaușescu a plecat la București, unde s-a angajat ca ucenic de cizmar. 

Titlul de Doctor Honoris Causa primit de la 8 universități

De-a lungul dictaturii sale, Ceaușescu a scris cărți de filosofie, economie politică, istorie și a fost proclamat drept mare gânditor al contemporaneității. Asta în ciuda faptului că a avut parte de o educație precară, reușind să termine doar patru clase.

Nicolae Ceaușescu a primit primul titlu de Doctor Honoris Causa la Universitatea București în anul 1973.

S-a plimbat cu caleașca Reginei Elisabeta a II-a

A fost singurul român care s-a plimbat cu caleaşca Reginei Elisabeta a II-a. Nicolae Ceauşescu a fost invitat alături de Regina Elisabeta în trăsura ei, pentru drumul către Buckingam Palace.

Ceauşescu l-a împuşcat pe Lache, ursul vedetă al Braşovului

Ceaușescu a făcut fapta pentru a depăşi recordul lui Tito. Nemulţumit că, la o expoziţie mondială, Iosip Broz Tito, dictatorul sârbilor, a obţinut aceeaşi performanţă la urs şi Todor Jivcov, conducătorul Bulgariei, la cerb, Ceauşescu a decis să împuşte doar el cele mai frumoase exemplare. Astfel, că dictatorul l-a împușcat pe Lache, un urs care trăia pe lângă restaurantul cu același nume.

Era fan al lui Kojak

Deși nu a fost văzut niciodată într-un cinematograf public, Nicolae Ceaușescu era un avid consumator de filme. Toate reședințele lui erau prevăzute cu sală de proiecție, unde liderul comunist urmărea filme polițiste americane, favoritele sale.

Cel mai mult îi plăcea serialul de televiziune „Kojak”, care a rulat între 1973 și 1978 și al cărui personaj principal era jucat de Terry Savalas.

În timpul proiecțiilor de film, când nu mai era nevoit să respecte protocolul, Ceaușescu devenea el însuși și se relaxa. Printre celelalte pasiuni ale lui Ceaușescu se numărau șahul, biliardul și voleiul.

Ce mânca Nicolae Ceaușescu

Nicolae Ceaușescu era pasionat de vânătoare și mânca adeseori carne, însă unul dintre preparatele sale preferate era musacaua de legume, cu ou și smântână.

De asemenea, liderului român îi plăceau piftia de crap și salatele cu roșii, ceapă și brânză, pe care le consuma lângă friptură. 

Ceauşescu s-a îmbătat la crama din Drăgăşani 

Istoricii povestesc că în anul 1946 dictatorul trebuia să ajungă la Conferinţa Naţională a UTC. Nicolae Ceauşescu a făcut o prima oprire la Drăgăşani, la proprietatea lui Bratianu. ,,Nicolae Ceauşescu şi şoferul personal s-au oprit la crama din Drăgăşani şi au băut câteva ore bune. Pentru că nimeni nu reuşea să dea de ei a apărut şi zvonul că dictatorul a fost ucis de duşmani. În cele din urmă, a fost găsit, iar toata lumea s-a liniştit. În acest caz, nu se ştie cu adevărat dacă a fost adevărat sau au fost pure speculaţii. Pentru cei care nu ştiu Nicolae Ceauşescu era un consumator de vin, dar nu putem să spunem dacă acest incident s-a întâmplat cu adevărat“, a spus istoricul Adrian Stanciu. 

Miturile despre soţii Ceauşescu au circulat şi în perioada comunistă, dar şi după Revoluţia din 1989. Dictatorul Nicolae Ceauşescu era obsedat de siguranţă şi sănătate, iar Elena Ceauşescu avea bani puşi deoparte în conturi în străinătate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
oameni fericiti jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net