Secretul sinistru al celui mai popular costum de baie, bikini

Ultima actualizare:

Bikini este cel mai popular costum de baie din întreaga lumea. Cine își poate imagina o vacanță la plajă fără existența obiectului vestimentar specific, din două piese, care scoate în evidență, de generații bune, formele feminine?

Mai mult, cine poate renunța la confortul oferit de bikini la plajă?

Din păcate, istoria celui mai sexy și confortabil costum de baie ascunde un secret sinistru. Mai precis, numele este inspirat dintr-unul dintre cele mai rușinoase episoade din istoria recentă a omenirii.

Denumirea, inspirată de Atolul Bikini

O crimă premeditată, în numele științei și al păcii asigurate prin înzestrarea cu arme de distrugere în masă, nerecunoscută sau asumată pe deplin nici în ziua de astăzi.

Pe 5 iulie 1946 costumul creat de Louis Reard, primul bikini, a fost purtat de dansatoarea, de 18 ani, Micheline Bernardini la Piscina Molitor, din Paris

În anul 1946, la scurt timp după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, doi designeri francezi lansau pe piață, separat, câte un model de costum de baie, pentru femei, format din două piese. Materia primă era redusă, așa că designerii au gândit fiecare model într-un stil minimalist.

Citește și: Halle Berry, în bikini pe stradă la 55 de ani. N-ar trebui să fie ilegal să arăți atât de bine?

Din acest moment, începe o serie de coincidențe bizare. Jaques Heim a lansat modelul Atom, numit așa, datorită dimensiunilor reduse. Coincidența face că, în aceeași perioadă, Armata Statelor Unite ale Americii demara testele cu bombe atomice, din Atolul Bikini, în Pacific.

Cum testele erau un subiect intens dezbătut în presa vremii, modelul lansat de Louis Reard s-a numit chiar Bikini. Astfel, numele poate crea confuzie, apărând ideea greșită că denumirea costumului de baie ar fi influențată de un paradis tropical.

Atolul Bikini, paradisul tropical al radiațiilor ucigașe

În realitate, paradisul tropical a fost și încă este un veritabil iad. Radiațiile reziduale, apărute în urma testelor din perioada anilor 1946 și 1958, au contaminat zona atolului Bikini și populația băștinașă, cauzând îmbolnăviri de cancer și decese pe bandă rulantă, avorturi spontane sau nașterea unor bebeluși cu malformații grave.

Și în prezent, unele zone sunt atât de otrăvite, încât, în ciuda aspectului de paradis tropical, zona nu poate fi locuită pe termen lung.

Citește și: Kendall Jenner a ieșit în zăpadă într-un bikini minuscul! Imagini virale

Despre efectele secundare ale testelor s-a discutat și s-a aflat adevărul foarte târziu, la momentul debutului, inițiativa fiind una lăudată.

Totuși, apariția costumului de baie din două piese a reprezentat un pas enorm în emanciparea femeilor, constrânse pentru o perioadă îndelungată de timp să poarte piese vestimentare incomode, doar pentru a nu-și expune corpul.

Primele costume de baie pentru femei, făcute din lână

În 1907, de exemplu, înotătoarea de origine australiană, Anette Kellerman, a fost arestată pe o plajă din Boston, SUA, pentru că a purtat un costum de baie întreg mulat. Abia trei ani mai târziu, cu greu, a fost acceptat respectivul model exclusiv pentru sportive.

Altfel, costumele de baie erau întregi, precum pijamalele, singura evoluție înainte de finalul celui de-al Doilea Război Mondial fiind trecerea de la costumele de baie feminine făcute din lână la cele din material cauciucat, apropiat de latex.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!   

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net