Sfaturi ca să nu-ți cadă greu masa de Paște

Ultima actualizare:

    Preparatele tradiţionale trebuie consumate cu moderaţie Foto:pixabay.com
Preparatele tradiţionale trebuie consumate cu moderaţie Foto:pixabay.com

Sărbătorile pascale adună familiile în jurul meselor copioase. Bunătățile tradiționale, consumate în exces, ne pot crea disconfort, manifestat prin indigestie ori balonare. De aceea, medicii ne îndeamnă să fim cumpătați. Citește mai multe din numărul de aprilie al revistei Click! Sănătate!

Cum gătești alimentele

Masa de Paște trebuie să fie variată, dar cumpătată din punct de vedere cantitativ. Dacă optezi ca de Paște să prepari friptură de miel, gătește-o la cuptor și marinează carnea cu plante aromate. Când o prepari la grătar, ai grijă să nu o expui la flacără directă și să elimini înainte stratul de grăsime. Pentru masa de Paște, evită aperitivele care necesită prăjirea în ulei (chiftele, snițele, bulete de cașcaval etc).                                 

Consumă cu moderație preparatele tradiționale

Aperitivele pe care le-ai pregătit (drobul, ouăle roșii etc.) consumă-le la micul dejun, alături de porții generoase de legume (ceapă verde, salată, roșii, castravete, ridichi), pentru ușurarea digestiei. Cât privește ouăle roșii, mănâncă maximum 2 pe zi.

Consumate în deosebi la prânz, preparatele tradiționale (sarmale, friptură etc.) au un aport mare de grăsimi. De aceea, pe masa de Paște trebuie să se regăsească cât mai multe garnituri din legume de sezon, crude ori fierte. De exemplu, oricât de gustoasă e, friptura de miel nu este ușor de digerat, mai ales dacă ai ținut post. De aceea, este bine să o acompaniezi cu o salată verde cu lămâie, stufat de praz, spanac, pentru a asigura un tranzit intestinal facil.

La masa de seară, evită legumele bogate în amidon: cartofi, orez, fasole și paste și optează pentru preparate din carne de pui ori pește, având ca garnitură o salată proaspătă din legume de sezon.

Exemplu de meniu de Paște

Mic dejun: 2 felii de pâine cu 1 ou fiert, caș și legume

Gustare: 1 felie de cozonac/pandișpan sau fructe

Prânz: carne (eventual mușchi de porc, mai puţin oaie sau miel), în cantități moderate; sărmăluţe (pui, vită, curcan, soia); piftie de curcan; chifteluțe (pui, curcan, soia, vită) gătite la cuptor (nu prăjite), în combinație cu salate sau legume și sos de roșii; salată boeuf cu maioneză light și legume; paste în cantități reduse (100g fierte) cu sos de roșii și ciuperci.

Cină: este bine să ne rezumăm la mâncăruri ușoare (salate, ciorbe, preparate lactate, salate de fructe, supe)

În timpul zilei, putem consuma un pahar de vin sec sau demisec, preferabil roșu.

image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net