Şi animalele pot răci în această perioadă
Gripa şi răceala nu îi afectează doar pe oameni, iarna, ci şi pe animale. Frigul le scade şi lor imunitatea, făcându-le mai sensibile în faţa virusului gripal. Acesta, însă, este specific fiecărei specii în parte, aşa că nu te speria – nu poţi lua răceala de la animalul tău de companie, şi nici el nu o poate lua de la tine.
Ai răcit şi eviţi să-ţi mai pupi căţelul pe năsuc de teamă să nu-i dai şi lui boala? Stai fără grijă, nu e posibil. Dacă am face schimb de virusuri de la o specie la alta, am vorbi de pandemie, ne dă asigurări medicul veterinar Daniel Lescai. „Umiditatea şi frigul de afară pot produce degerături unui căţel şi favorizează îmbolnăvirea prin scăderea imunităţii. Printre animale circulă propriul virus gripal care cauzează rinită, bronşită, sinuzită, laringită şi chiar pneumonie”, spune specialistul.
Simptomele acestor afecţiuni sunt asemănătoare cu ce avem noi: strănut, secreţii nazale, tuse, stare febrilă şi depresie, schimbarea tonalităţii lătratului sau lipsa mieunatului, a ciripitului. În cazul pneumoniilor se pot observa expectoraţii sau chiar crize de sufocare.Pe de altă parte, răcelile la animale mai pot lua forma cistitelor, manifestate prin greutate la urinare, urinare cu sânge sau în episoade dese şi cantităţi mici. La pisici, nu confundaţi aceste episoade cu obstrucţiile urinare ce pot pune în pericol viaţa animalului. Tot termenul de răceală îl folosim şi în cazul afecţiunilor digestive acute, manifestate mai ales prin diaree. „Aceste «răceli» pot fi întâlnite la câini, pisici, păsări de colivie, porcuşori de guineea, hamsteri, dihori şi alte animale ţinute în casă”, aflăm de pe site-ul medicului, doctor-vet.ro.
Dacă tu nu le poţi da animalelor răceala ta, ele, în schimb, îţi pot transmite anumite bacterii care produc o infecţie suplimentară, atunci când eşti răcit, agravându-ţi boala. De la păsările de colivie se poate transmite Chlamidia, o bacterie care dă nişte simptome asemănătoare gripei.
Ce tratament foloseşti
Foarte mulţi stăpâni de animale fac greşeala ca, atunci când le văd „răcite”, să le trateze cu medicamente clasice, de uz uman. Însă o doză de paracetamol, aspirină, ibuprofen, algocalmin sau diverse antibiotice pot duce la îmbolnăviri grave şi chiar la deces. Organismul lor este diferit de al nostru, are alte nevoi şi este, în primul rând, mai mic.
Totuşi, ce poate face stăpânul? „Să-l ferească pe animal de curenţi reci de aer, umiditate excesivă, temperatură scăzută. În cazul rinitelor sau afecţiunilor respiratorii, să-i ofere o hrană gustoasă, pe care o preferă, pentru că în această perioadă poate să aibă simţul olfactiv afectat şi să nu recunoască alimentele «prin miros». Doar în caz de diaree, când chiar nu are altceva la-ndemână, poate folosi ceai de mentă, care îi va calma într-o oarecare măsură colicile”, mai spune Daniel Lescai. Totuşi, cea mai bună soluţie pentru sănătatea animalelor de companie e prevenţia, prin asigurarea unui mediu de viaţă curat, o hrană bună, controlale periodice la medic, vaccinare şi deparazitare.