Singura țară din lume în care locuitorii nu miros niciodată a transpirație. Motivul este ireal

Ultima actualizare:

Transpirația are rolul de a elimina căldura excesivă și de a răci organismul, menținând constantă temperatura corpului. Ea poate fi o problemă neplăcută și inconfortabilă, iar din cauza mirosului deranjant, suntem nevoiți să apelăm zilnic la deodorant. Însă, află că, există un loc în lume în care oamenii nu se luptă cu această problemă. 

Singura țară din lume în care locuitorii nu miros niciodată a transpirație / Foto: Freepik
Singura țară din lume în care locuitorii nu miros niciodată a transpirație / Foto: Freepik

Cei mai mulți dintre noi folosim zilnic deodorantul pentru prevenirea și combaterea mirosului neplăcut al transpirației, însă, îți vine să crezi, sau nu, există o țară unde oamenii nu au nevoie de așa ceva, deoacere transpirația lor nu miroase. Acești oameni au o formă rară a genei ABCC11, responsabilă de consistența substanței secretate de urechi (umedă sau uscată) și de prezența sau absența osmhidrozei (mirosul neplăcut asociat cu sudoarea), cauzate de secrețiile în exces ale glandelor sudoripare.

În ce țară locuitorii nu miros niciodată a transpirație

Despre ce țară este vorba? Coreea! Majoritatea coreenilor au o formă rară a genei ABCC11 (genotipul AA), datorită căreia transpirația lor nu miroase, potrivit unui studiu, publicat în 2012 în revista Frontiere ale Geneticii. Cum funcționează această genă? Ei bine, află că ea are două variante diferite, iar un om cu o anumită formă este diferit de unul care se naște cu cealaltă formă. În cazul genei ABCC11, diferența este dată de un singur nucleotid: „polimorfism uninucleotidic”.

Majoritatea coreenilor au o formă rară a genei ABCC11 (genotipul AA) / Foto: Freepik
Majoritatea coreenilor au o formă rară a genei ABCC11 (genotipul AA) / Foto: Freepik

De asemenea, deoarece există două variante în privința alelelor la gena ABCC11, oamenii pot avea trei varietăți posibile: alele GG, GA, sau AA, care sunt responsabile de diferitele fenotipuri pe care le producem, exprimate, la rândul lor, prin genotipuri care determină compoziția umedă sau uscată a substanței secretate de ureche și duce la apariția sau dispariția osmhidrozei (mirosul generat de transpirație).

Așadar,  cei care au genotipul GG sau GA vor produce „ceară de ureche” uscată și au un miros slab, imperceptibil, atunci când transpiră. Varianta AA a genei ABCC11 este larg răspândită în rândul populațiilor asiatice, în cazul coreenilor, circa 95% din populație deține varianta AA, în comparație cu numai 2% dintre europenii care au fost testați în 2013. Totodată, se găsește rar la grupuri etnice din Africa sau la caucazieni, între 30% și 50% la cei care locuiesc în Asia Centrală, în insulele din Pacific și în sudul Asiei. Și indigenii americani au varianta AA și nu dezvoltă nici un miros neplăcut la subraț.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!      

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
supermarket 5202138 1280 jpg
aeroport cluj pixabay jpg
vreme jpg
image png
femeie cu troler in aeroport jpg
1 control medical 1402173971 jpg jpeg
ghiozdan shutter 1082255939 jpeg
vouchere de vacanta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net