Singurul animal din lume care are 32 de creiere. Românilor li se face pielea de găină când îl întâlnesc

Lipitorile trăiesc în apă, deoarece supraviețuiesc numai în locuri umede. Dacă stau mult la loc uscat, ele se deshidratează. Aceste specii de animale sunt capabile, ca la o singură hrănire, să preia o cantitate de sânge de cinci ori mai mare decât propria greutate. Ele pot trăi chiar până la 20 de ani. Și mai curios este faptul că aceste animale au 32 de creiere. 

Lipitorile preferă apele foarte lente sau aproape stătătoare Foto: Pixabay.com
Lipitorile preferă apele foarte lente sau aproape stătătoare Foto: Pixabay.com

Lipitoarea este un vierme inelat ce se înrudeste cu râma, iar corpul său este alungit, fusiform şi prezintă în interior nervii, vasele de sânge şi canalul digestiv. La ambele capete ale corpului se află ventuze bine dezvoltate, cu care se poate ataşa de corpul victimei şi cu care se poate deplasa prin alungirea corpului la maxim, se atașează cu ventuza cranială, apoi îţi eliberează ventuza caudală şi îşi trage capul în faţă.

Unele specii de lipitoare sunt capabile ca la o singură hrănire să preia o cantitate de sânge de cinci ori mai mare decât propria greutate, din care pot trăi chiar şi un an.

Lipitorile au 10 stomacuri și 32 de creiere

Lipitorile au zece stomacuri, 32 de creiere, nouă perechi de testicule și câteva sute de dinți care lasă un semn distinctiv de mușcătură. Biopharm rase Hirudo verbana și Hirudo medicinalis sunt ambele cunoscute sub numele de lipitori medicinale.

Lipitorile, folosite în scop medicinal

Hirudoterapia este o formă de terapie care utilizează lipitorile medicinale, prin aplicarea acestora pe zonele afectate. Pe durata unei ședințe de hirudoterapie, care poate dura între 20 și 45 de minute, o lipitoare poate extrage aproximativ 15 mililitri de sânge.

În saliva lipitorilor se află peste 300 de substanțe active, iar unele dintre acestea dețin importante proprietăți terapeutice. După o mușcătură, lipitorile eliberează enzimele hialuronidază și colagenază, pentru a penetra țesuturile și a răspândi moleculele bioactive din salivă. Aceste enzime dețin puternice proprietăți antimicrobiene.

Lipitoarea poate crește destul de mare

Lipitorile sunt diferite, dar au multe în comun. În jungla Amazoniană se află Haementeria ghilianii, o specie de lipitori gigant care poate atinge 18 inchi și trăiește până la 20 de ani. Precum toate speciile hematofage, ghilianii bea sângele și cade de pe gazdă.

Lipitorile sunt foarte grijulii

De cele mai multe ori după ce depun ouă, lipitorile le vor proteja cu propriul corp. Apoi, își duc puii către masa copioasă constând în sânge. Dovedesc un spirit părintesc ieșit din comun pentru niște nevertebrate.

Nu toate lipitorile se hrănesc cu sânge

În funcție de mediul în care trăiesc, lipitorile se pot adapta. De pildă, în America de Nord poți întâlni lipitoarea de apă dulce care nu se hrănește cu sânge. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
oameni fericiti jpg
Orhidee roz jpg
demolare gara velenta oradea 01112024 1 jpeg
Nichita Stanescu jpg
Banner Târg Crăciun
image
actualitate.net
image
actualitate.net