Singurul animal din lume căruia îi crește puii o altă mamă. Românii își fac cruce când aud de el

Leul este un mamifer carnivor din familia Felidae, al doilea ca mărime printre cele cinci felide mari, după tigru. Trăiește în grupuri sociale și vânează împreună cu femelele înrudite, preferând prada mare.

Leul locuiește în savane și zone cu pajiști și arbuști / foto: Pixabay
Leul locuiește în savane și zone cu pajiști și arbuști / foto: Pixabay

Locuiește în savane și zone cu vegetație redusă, fiind activ ziua, dar adaptându-se și la activitatea nocturnă.

Populațiile sale au scăzut semnificativ din cauza pierderii habitatului și a conflictelor cu oamenii, fiind clasificat ca specie vulnerabilă.'

Leul este un simbol recunoscut în cultură, apărând în sculpturi, picturi, steaguri naționale și în operele literare și cinematografice.  

Leii sunt vânători aprigi

Leii sunt vânători activi în special pe timp de noapte, unde abilitatea lor de a se adapta la întuneric le conferă un avantaj deosebit în fața prăzii.

De asemenea, preferă să vâneze în timpul furtunilor, deoarece zgomotul și vântul acoperă sunetele și îi fac mai dificil de detectat sau auzit de către pradă. În timpul vânătorii, leoaicele au roluri bine definite: unele acționează ca "centrul" vânătorii, coordonând acțiunile, în timp ce altele ocupă poziția de "aripi", împingând prada către centrul grupului.

Puii de lei se nasc cu rozete și pete distincte pe blănița lor nisipoasă, însă aceste modele se estompează pe măsură ce cresc și se maturizează.

Coama are o semnificație importantă

Coamele leilor masculi sunt un adevărat simbol al vârstei și dominanței. Aceste coame cresc în lungime până la 16 cm și devin din ce în ce mai impunătoare odată cu înaintarea în vârstă. Nu doar că sunt atrăgătoare pentru femele, dar servesc și ca o formă de protecție a gâtului și capului în timpul luptelor, datorită structurii lor dense și robuste.

Puii de leu sunt crescuți într-o comunitate de leoaice, iar orice femelă poate alăpta puii, indiferent de cine îi naște.

Leii sunt cunoscuți pentru apetitul lor uriaș; pot consuma până la 40 de kilograme de carne într-o singură masă, reprezentând aproximativ un sfert din greutatea lor corporală. Limba lor abrazivă este o unealtă esențială pentru a curăța carnea de pe oase.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Banner Târg Crăciun
Calatorie jpg
Adina Matei comisar licitatie Artmark record Grigorescu jpg
bani multi pensie jpg
pensie jpg
Vue du village de Tourrettes sur Loup depuis la route des Quenières JPG
netflix pixabay jpg
luxemburg istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net