Steriletul, o metodă de contracepţie des folosită. Ce trebuie să ştiţi
Steriletul este un dispozitiv de dimensiuni mici, de cupru (care se poate ţine până la 12 ani) sau pe bază de hormoni (eficient până la cinci ani). Cel de cupru reduce mişcarea spermatozoizilor, iar cel hormonal acţionează la fel ca şi anticoncepţionalele, modificând endometrul astfel încât să împiedice fecundarea.
Dispozitivele sunt prevăzute cu un cadru din plastic de care se prind inelele de cupru sau bandeletele hormonale, asigurând fixarea în uter, iar cele două fire rămase în vagin îi arată femeii că steriletul este la locul lui. După fiecare menstruaţie, femeia trebuie să verifice existenţa acestor fire care ies din colul uterin. Pentru a preveni tragerea accidentală a acestora, se recomandă folosirea absorbantelor, nu a tampoanelor interne. Anual, este bine să faci un control ginecologic, pentru a verifica starea dispozitivului.
Avantajele steriletului:
- Rata de eficacitate este 99%;
- Eficienţă de lungă durată (5-12 ani);
- Nu inflluenţează viaţa sexuală
- Îşi face efectul imediat, deci poate fi folosit şi ca metodă contraceptivă de urgenţă, dacă este introdus la cel mult 5 zile de la actul sexual neprotejat
Dezavantajele steriletului:
- Dacă faci o infecţie după ce este introdus, există riscul de a afecta fertilitatea
- Steriletul cu eliberare de ioni de cupru poate provoca o menstruaţie mai abundentă
- Dispozitivul poate fi respins de către organism şi expulzat din uter.