Suferințele unui mare oraș din România! A fost martorul luptelor dintre armata română și cea germană

Ultima actualizare:

Aradul a trecut prin clipe grele în perioada dintre 24 și 27 august 1944, în care orașul s-a găsit în mijlocul luptelor dintre armata română și cea germană. Andrei Ando, doctor în istorie din Arad, a vorbit despre această perioadă tulbure din trecutul nostru.

Aradul a fost martorul unor lupte sângeroase
Aradul a fost martorul unor lupte sângeroase

Potrivit celor de la adevarul.ro, Aradul a trecut prin momente dificile în această perioadă a războiului. Pe 25 august, autoritățile chiar au ordonat arestarea liderilor comunităților maghiare și germane, sub suspiciunea de colaborare cu naziștii. Nu mai puțin de 32 de etnici maghiari și 9 germani au fost duși în arest, în acea perioadă.

„După proclamația regelui, din seara zilei de 23 august, și măsurile imediate luate la Arad, au urmat zile intense pentru orașul de pe Mureș și unele dintre localitățile din județ.

În data de 24 august, două trenuri germane, cu un total de 63 de vagoane care transportau echipamente, armament, medicamente, muniție dinspre România spre vestul Europei au fost reținute în gara din Aradul Nou, iar încărcătura a fost confiscată”, mai explică doctorul în istorie Andrei Ando, conform sursei citate.

Clipe dificile pentru Arad

Pe 26 august, aeroportul orașului era încă sub controlul trupelor germane, care încercau să pregătească recucerirea orașului, alături de forțele acestora de la comandamentul din centrul orașului, de lângă Catedrala Romano-Catolică.

„În cursul zilelor de 24, 25 și 26 august, unitatea militară germană de la Aeroport, unde se aflau aproximativ 700 de militari, s-a organizat pentru ofensivă. În 25 august, aproximativ 80-100 de camioane cu soldați germani trec granița româno-maghiară la Turnu și întăresc efectivele de la aeroport.

Toate efectivele militare românești din orașul Arad devin trupe combatante. Din data de 26 august în sprijinul lor vin și două batalioane de elevi ai Școlii de Subofițeri de la Radna, dar și populație civilă. În data de 26 august, nemții încearcă să atace orașul Arad, dinspre Aeroport, și să își unească forțele cu unitatea militară din centrul Aradului, din Palatul Minoriților. Dar sunt ținuți în loc de Batalionul 2 din Regimentul 4 Grăniceri.

Se duc lupte sângeroase, orașul este atacat cu obuze dinspre aeroport, iar Luftwaffe, aviația militară germană, sprijină aerian efortul terestru al militarilor nemți. Cu toate acestea, linia defensivă rezistă, Aradul este protejat de militarii români”, povestește Andrei Ando, potrivit sursei.

Lupte sângeroase pe străzile din oraș

Istoricul mai povestește că în noaptea dintre 26 și 27 august, germanii au mai încercat recucerirea orașului, însă ofensiva lor a fost înfrântă. Iar tot pe data de 27 august, trupele române reușesc să cucerească comandamentul german din centrul orașului.

„În luptele duse, pe stradă, în curte și în clădire, cad eroic doi militari români. Aviația militară germană oferă din nou suport aerian trupelor sale și mitraliază cartierele Aradului, respectiv împrejurimile aeroportului din Gai, cartierele Gai și Bujac.

În urma luptelor cu trupele germane în orașul Arad, 100 de soldați nemți au fost luați prizonieri în zilele de 26 și 27 august, iar de pe aeroport au fost capturate 34 de avioane de vânătoare ale Luftwaffe”, mai explică istoricul, potrivit sursei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Turmă de zimbri Romania. FOTO The Guardian
image
image
image
image
image
image
loto jpeg
stil de viata 1536x1025 jpg
index webp
Magda Myszczynska colaj instagram jpg
fratii ioan si viorel micula adevarul jpg
euro valuta bani pixabay jpg
1 3 263653 1715775145 03711 fav jpg
call center 7786815 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net