Tăierea porcului de Crăciun. Când este bine să sacrifici porcul
Tăierea porcului de Crăciun este unul dintre obiceiurile care s-au păstrat cu sfințenie în multe zone ale țării. Dincolo de scopul acestui obicei, adică obținerea cărnurilor pentru bucatele de sărbători, este și un moment în care petreci mai mult timp cu familia. În plus, după toată această muncă, te bucuri de pomana porcului.
Când vine vorba despre tăierea porcului, este o adevărată muncă de echipă. Întreaga familie se pregătește pentru acest eveniment, iar tranșarea se face de obicei de cel mai priceput. Gospodinele aleg cele mai bune părți ca să gătească apoi șunca, piftia, sarmalele, cârnații, în timp ce șoriciul este gustarea favorită de Crăciun.
Tradiții la tăierea porcului de Crăciun
Cei care respectă tradițiile populare, aleg în mod normal ziua de Ignat. La origine un obicei păgân, Ignatul a devenit asociat de-a lungul timpului cu sărbătoarea creștină a nașterii lui Iisus Hristos.
Când pică Ignatul in 2022?
Anul acesta, creștinii ortodocși sărbătoresc Ignatul în data de 20 decembrie. În această zi este prăznuit Sfântul Mucenic Ignatie Teoforu. Acesta este un urmaș al apostolilor, ucenic al Sfântului Evanghelist Ioan și Patriarh al Bisericii Antiohiei.
Se spune că în ajunul Ignatului, porcii care urmează să fie sacrificați se visează purtând mărgele roșii la gât, conform Știrile Kanal D. După ce este sacrificat, se spală porcul și se rostesc următoarele cuvinte: „Carnea ta să fie/ Carne aurie”.
Conform tradițiilor populare, nu trebuie să tai porcul înainte de ivirea zorilor și trebuie neapărat să termini tăierea înainte să apună soarele. Așa vei fi apărat de spiritele rele cu ajutorul luminii zilei.
Vezi și: FOTO EXCLUSIV Crăciunul miliardarilor. Cum petreceau Columbeanu și Țânțăreanu în vremurile de glorie
După ce termini tranșarea și faci pomana porcului, acest preparat se împarte cu familia și cu oamenii nevoiași, iar o parte din bucatele gătite din carnea animalului sacrificat se duc preotului. Se spune că așa reușești să îmbunezi spiritele rele și să atragi protecția divină asupra familiei tale în anul care urmează.
Sacrificarea porcului avea o însemnătate specială în timpurile străvechi. Dacii credeau că acest animal era simbolul întunericului care slăbea puterea soarelui în cea mai scurtă zi din an. El trebuia ucis pentru ca natura să renască și lucrurile să revină la normal.
Iată și: Ignatul. Tradiții și obiceiuri de 20 decembrie. De ce se taie porcul de Ignat
Tranșarea porcului în 10 minute
În mod obișnuit, tranșarea este un proces de durată, dar există câteva trucuri care te ajută să porționezi rapid bucățile mari din porc, pentru ca apoi să te ocupi mai ușor de pregătirea lor în casă, fără să mai stai atât de mult în frigul de afară.
Ca să dureze mai puțin tăierea porcului, acesta se taie prima dată cu burta în sus. Așa este și mai sigură scoaterea intestinelor fără să le spargi.
Pregătești un vas suficient de mare în care să pui intestinele, cu multă grijă. Apoi scoți separat organele interne, iar din ficat se scoate obligatoriu fierea. Se despică porcul până la cap inclusiv și se extrage și limba.
Se taie cu o toporișcă ascuțită coastele și se rupe carcasa porcului în două bucăți, care se tranșează apoi mai departe pentru scoaterea bucăților necesare pregătirii bucatelor de Crăciun.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!