Te întorci din minivacanţă? Uite cum să ajungi cu bine acasă!

Ultima actualizare:

Suntem în cea de-a doua zi de Rusalii şi, din păcate, în ultima zi de vacanţă. Vrem, nu vrem, luni trebuie să ne facem bagajele şi să ne pregătim de plecarea spre casă. Nu de alta, dar de mâine începem serviciul.

Dacă te gândeşti că drumul va fi floare la ureche, te înşeli! Te aşteaptă aglomeraţie, şosele blocate, ambuteiaje, filtre de poliţie şi, dacă ai ghinion, te mai poate prinde şi codul galben de ploi. Iată câteva sfaturi ca să ajungi cu bine acasă. Cât mai repede şi fără nervi. 

Alege rute ocolitoare

În fiecare an, în perioada marilor sărbători, când românii evadează la mare sau la munte, şoselele şi autostrăzile sunt extrem de aglomerate. La dus dar mai ales la întors. Se merge încet, de multe ori se stă bară la bară, iar traficul este un coşmar. De exemplu, într-o zi normală din Bucureşti până la Sinaia faci cu maşina în jur de două ore jumătate. Acum, este posibil să ajungi acasă după 6 ore. Pentru a evita aglomeraţia şi coloanele interminabile de maşini care se formează pe drumurile europene şi autostrăzi, optează pentru varianta rutelor ocolitoare. Sunt mult mai puţin aglomerate şi, chiar dacă sunt mai lungi, vei ajunge mai repede acasă. 

Pleacă la prânz 

De obicei, valul de turişti pleacă spre casă, din staţiunile de pe litoral sau de la munte ori dimineaţa, ori seara. Mai rar se întâmplă să-şi facă bagajele şi să plece după-amiază, în jurul orelor 13.00-14.00. Aşa că ar trebui să profiţi din plin de această „breşă” şi să-ţi iei tălpăşiţa în acest interval orar. Vei găsi drumuri mai libere şi mult mai practicabile. Vei evita aglomeraţia şi statul degeaba, cu orele, în coloană, pe Valea Prahovei. 

Evită drumul pe timp de furtună

Zilele acestea am avut parte de temperaturi caniculare, dar şi de cod galben de ploi. În ţară au fost furtuni, inundaţii şi grindină. Pentru a nu avea vreo surpriză neplăcută pe drum, este recomandat să te interesezi despre starea vremii. Dacă meteorologii anunţă cod galben într-o anumită zonă şi într-un anumit interval orar, ar fi mai bine să aştepţi ca vremea să se îndrepte. Mai aşteaptă câteva ore. Dacă nu, rişti să fii prins de furtună, inundaţii, viituri sau să te blochezi în trafic. 

Atenţie la radare şi poliţie!

Ştim cu toţii că în aceste peperioade, când se pleacă în masă din oraşe, către staţiunile de pe litoral sau montane, şoselele sunt pline cu echipaje de poliţie rutieră şi radare. Recomandat este să nu depăşeşti viteza regulamentară pentru că rişti amenzi usturătoare. Ştim că te grăbeşti spre casă, dar mai bine ajungi puţin mai târziu decât să rămâi fără permis şi fără bani în buzunare. Nu depăşi viteza legală, respectă întocmai regulile de circulaţie pentru că poliţiştii rutieri de abia aşteaptă să te tragă pe dreapta! 

Fii atent la cei din jurul tău 

Nu trebuie să fii atent doar la drum, ci şi la ceilalţi participanţi la trafic. Pentru că se întâmplă ca mulţi şoferi să fie foarte obosiţi, neatenţi şi chiar să fi băut înainte de a se urca la volan. Mergi cu mare atenţie şi ia-ţi toate măsurile de precauţie. Păstrează distanţa faţă de autovehiculul din faţa ta, lasă-i pe cei care vor să te depăşească s-o facă şi nu te lua la întrecere pe autostradă cu toţi puştii teribilişti. Şi încă un sfat: de cele mai multe ori, pe porţiunile de şosea aglomerate, unde se şi circulă cu viteză, se petrec cele mai multe accidente! Deci, atenţie maximă!

Nu uita de rovinietă

Înainte de a pleca la drum, verifică dacă nu cumva ţi-a expirat rovinieta. E puţin probabil, dar se poate întâmpla să uiţi să-ţi cumperi alta. Rovinieta se cumpără de la benzinării sau de pe internet. Intră pe roviniete.ro. Pentru 7 zile vei plăti 3 €, iar pentru 30 de zile, vei plăti 7 €. 

Plăteşte prin SMS taxa de pod

Staţiile de taxare de la Feteşti nu mai au bariere, iar trecerea se efectuează pe trei benzi, pe fiecare sens. Excepţie face banda 1, la marginea din dreapta, care te duce spre ghişeul unde poţi plăti cu banii jos. Însă de ce să stai la coadă când poţi evita acest lucru? 

Taxa de pod prin SMS poate fi plătită până la ora 24.00 a zilei următoare trecerii şi se face pentru o singură trecere. Cine vrea să plătească în avans pentru mai multe treceri, o poate face la benzinăriile OMV, Petrom, Rompetrol şi MOL. De asemenea, şoferii care au deja abonamente preplătite sub formă de tichete trebuie să folosească la trecere doar banda 1, de la marginea din dreapta.  Pentru un autoturism de până în 3,5 tone sau care are 3,5 tone, costul este de 13 lei. Uite cum să procedezi!

  • Trimite un SMS la numărul de telefon 7577 (Orange, Vodafone, Telekom, DigiMobil). În acest mesaj trebuie să treci numărul de înmatriculare al maşinii şi categoria tarifată. Dacă ai o maşină egală cu 3,5 tone sau sub 3,5 tone, categoria autoturismului tău este 1. Iată exemplul: IS66ZTS 1 (numărul de înmatriculare IS66ZTS şi numărul categoriei 1).
  • Vei primi un mesaj automat în care ţi se aduce la cunoştinţă tariful – acesta este de 13 lei în cazul maşinilor din categoria 1.
  • Confirmă plata taxei de pod răspunzând acestui mesaj cu “DA”.
  • Vei primi al doilea mesaj prin care eşti înştiinţat de efectuarea cu succes a plăţii şi de valabilitatea acesteia.

Dacă nu plăteşti taxa de trecere de 13 lei (pentru autoturisme), amenda va fi de 130 lei. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Cartofi crocanti  Sursa foto shutterstock 1913264548 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Dmanisis Gora georgia caucaz jpg
univers paralel pixabay jpg
fumat pixabay jpg
restaurant ars cehia jpg
AI and Workforce jpg
zapada frig femeie vremea meteogebaf7fd45 1920 jpg
criptomonede adevarul jpeg
cutremur seism seismograf foto Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net