Top 3 locuri superbe de vizitat în apropiere de Cluj! Peisajele de aici sunt desprinse din povești
România este plină de locuri de poveste ce merită vizitate. Trei dintre acestea se află în apropiere de Cluj și oferă o bogație naturală și istorică de o valoarea incredibilă. Dacă sunteți din zonă sau aveți de gând să mergeți până la Cluj, atunci neapărat să vă opriți în aceste destinații pentru a trăi experiențe de neuitat.
Top 3 locuri superbe de vizitat în apropiere de Cluj
Lacul Tarnița
Lacul de acumulare Tarnița se găsește într-o locație pitorească, încadrat între comunele Râșca, Mărișel și Gilau, la doar 15 km distanță de municipiul Cluj-Napoca. Cu o arie generoasă de aproximativ 215 de hectare, o lungime ce depășește 8 km și o adâncime maximă care atinge peste 70 de metri, lacul Tarnița atrage atenția ca una dintre destinațiile turistice de top în județul Cluj. Unul dintre lucrurile deseobite constă în faptul că este alimentat de către apele Văii Someșului Cald, unul dintre afluenții importanți ai cursului Someșului Mic. Dacă veniți aici, pe lângă peisajul de vis de care vă veți bucura din plin, puteți să pescuiți sau să bă plimbați cu barca cu velă, vă puteți plimba cu caiacele sau cu stand up paddle board-urile, în zonă existând locuri de unde puteți închiria. Cei pasionați pot chiar și înota aici! Mai mult, lacul nu este lipsit de povești uimitoare. Se spune că pe fundul lacului s-ar ascunde monștri și o comoară ce conține aur, argint și pietre prețioase.
Tiroliana Cheile Turzii
Cei care iubesc aventura trebuie să se oprească și la tiroliana de la Cheile Turzii care măsoară o lungime de 600 de metri! Diferența de nivel este de 100 de metri, așa că puteți admira din plin peisajul de o înălțime considerabilă. Tiroliana se află la doar 6 kilometri de Turda și oferă o experiență inedită. Pe lângă emoția senzațiilor oferite de tirolianp, această aventură îți oferă o perspectivă unică asupra frumuseții naturale a Cheilor Turzii. Pe măsură ce zbori pe deasupra, poți să admiri priveliștea uluitoare a cheilor, a râului și a peisajului înconjurător. Distracția este pentru toate vârstele, așa că adulții plătesc 50 de lei, iar copiii 35 pentru a se bucura de această activitate.
Cheile Turenilor
În inima Transilvaniei, chiar în apropierea Cheilor Turzii, se află o altă comoară naturală ce așteaptă să fie explorată. Potrivit salinaturda.eu Cheile Turenilor, cunoscute și sub numele de Cheile Turului de către localnici, constituie o rezervație sălbatică impresionantă, situată la doar 12 km de orașul Turda. Cu o atmosferă fermecătoare și o autenticitate rar întâlnită, această destinație te îmbie să descoperi frumusețea peisajelor.
Cu o suprafață ce acoperă aproximativ 25 de hectare și o întindere de circa 2 km, Cheile Turenilor îți oferă ocazia de a te pierde în mijlocul sălbăticiei naturale. Acest spectacol natural a fost sculptat de pârâul Valea Racilor, care a străbătut calcarele din regiune.
Cele mai vechi semne de ale așezărilor umane în acest areal datează încă din mileniul al V-lea î.Hr. Urme ale epocii neolitice și a epocii bronzului au fost descoperite aici, iar amprentele perioadelor dacice și romane își fac simțite prezența prin descoperiri precum mica locuință din secolele I î.Hr. – I d.Hr. și punctele de observație asociate Castrului Roman de la Potaissa. Pe terasele Poderei, vestigii din secolele V-XII vorbesc despre perioada finală a etnogenezei românești și a feudalismului timpuriu.
Cei aproximativ 150 de metri ai pereților înalți din Cheile Turenilor sunt împodobiți de forme carstice unice: cascade, marmite și peșteri. Cu un total de 29 de peșteri în această zonă, precum Peștera cu Silex (lungime de 64 m), Peștera de sub Grohotiș (27,5 m), Peștera Vulturilor și Șura Mică, aventura subterană a exploratorilor curajoși este asigurată. Atracțiile majore includ Colțul Câinilor și Stâna Crinilor, oferind experiențe ce îmbină natura și istoria într-un mod unic.