Totul despre Postul Crăciunului. De vineri, spunem adio produselor din carne, lapte şi ouă. Uite ce mănânci în această perioadă şi cât te costă!

Ultima actualizare:

    De vineri, spunem adio produselor din carne, lapte şi ouă. Uite ce mănânci în această perioadă şi cât te costă!Foto: Shutterstock
De vineri, spunem adio produselor din carne, lapte şi ouă. Uite ce mănânci în această perioadă şi cât te costă!Foto: Shutterstock

Vineri intrăm în Postul Crăciunului, iar mulţi dintre noi ne vom abţine, timp de 40 de zile, până pe 15 decembrie, de la carne, ouă, brânzeturi şi lactate. Uite cu ce să înlocuieşti carnea şi câţi bani ar trebui să scoţi din buzunare pentru mâncare, mai ales că preţurile la legume au crescut în octombrie faţă de septembrie cu 5%, conform ultimelor date ale INS.

Consumă ciuperci!

Ciupercile mai sunt denumite şi carne vegetală pentru că înlocuiesc cu succes carnea şi produsele din carne. Conţin 90% apă şi sunt foarte sărace în calorii. Ele pot fi consumate proaspete, tăiate bucăţele în salate, dar şi preparate la tavă sau grătar. Dacă le mănânci proaspete, nutriţioniştii recomandă să consumi o cantitate mică, deoarece ciupercile conţin  anumite fibre care se digeră bine doar dacă sunt tratate termic. Putem folosi ciupercile şi în mâncăruri gătite: mâncărică de ciuperci, sarmale de post cu orez şi ciuperci, pilaf cu ciuperci sau ardei umpluţi cu orez şi ciuperci. 

• Preţuri: Ciuperci champignon – 9-10 lei kg; Ciuperci la borcan  - 4-5 lei.  

Cumpără fasole uscată, linte şi năut!

Carnea mai poate fi înlocuită şi cu fasole uscată, mazăre, năut sau linte. Fasolea uscată conţine foarte multă fibră. Putem mânca salată în care să adăugăm boabe de fasole fiartă, putem consuma fasole bătută, mâncărică sau ciorbă de fasole. Când o prepari, fasolea se fierbe în trei ape pentru a inactiva factorii ce  blochează digestia. Şi hrişca este extrem de sănătoasă. Bogată în vitamina P, combate celulita, hemoroizii şi varicele. Fasolea conţine cea mai mare cantitate de proteine înlocuind cu succes produsele din carne.  

• Preţuri: Fasole uscată – 10-12 lei; Linte 9-10 lei kg; Năut 14 - 15 lei kg. 

Diversifică meniul cu produse din soia

Soia este o altă sursă foarte importantă de proteine care poate fi consumată în locul produselor din carne. Alege lapte din soia fortificat deoarece conţine multe vitamine şi minerale. Produsele din soia înlocuiesc cu brio produsele din carne, ouăle dar şi lactatele. 

• Preţ: Lapte de soia – 8-9 lei. 

Prepară supe de zarzavaturi

Dacă la felul doi avem mâncare de ciuperci sau de fasole, la felul întâi putem servi supe sau ciorbe de zarzavat. În piaţă găsim tot ce ne trebuie! Cumpără leuştean, pătrunjel, ţelină, morcov, păstârnac şi acreşte cu zeamă de lămâie.  

• Preţuri: Pătrunjel, mărar, leuştean – 0,5-1 lei.  

Mănâncă 

legume proaspete 

şi murături

Pieţele sunt pline cu legume se sezon. Cumpără şi consumă cu încredere ardei gras, salată, varză, cartofi, dar şi fructe precum mere, pere, gutui etc. Salata nu trebuie să-ţi lipsească din meniu. Iar dacă te gândeşti la un desert, poţi alege ciocolată amăruie de post.  

• Preţuri: Ardei gras – 6-7 lei kg;  Roşii – 5-6 lei kg; Salată – 1-1,5 lei bucata; Varză – 0,5-1 lei kg; Cartofi – 0,8-1 lei kg; Morcov – 1-1,5 lei kg; Ceapă – 0,5 – 1 lei kg; Bostan – 1-3 lei kg; Conopidă – 3.4 lei kg.

Atenţie la produsele false! 

Atenţie la produsele din magazine care sunt de post! Pentru că eticheta lor ar putea spune cu totul altceva! În cazul în care pe eticheta alimentului observăm E-uri, coloranţi, arome artificiale, conservanţi, gelatină, cazeină, derivate din ouă, albumină, componente de origine animală, colorant 120 roşu carmin (acesta provine de la o insectă, deci produsul nu poate fi de post), atunci este indicat să nu  cumpărăm. Motivul? Aceste produse nu sunt de post!  

Scumpiri la legume şi fructe în octombrie

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, furnizate ieri, preţul fructelor şi al legumelor a crescut în luna octombrie faţă de luna septembrie cu 5,25%. Cel mai mult s-au scumpit cartofii. Preţul unui kilogram a crescut cu 3,25%, iar fructele proaspete sunt mai scumpe cu 2,83%. Această scumpire nu s-a simţit în buzunarul românilor deoarece vorbim despre preţuri mai mari cu câţiva bani.

Care sunt zilele cu dezlegări?

Postul Crăciunului este al doilea ca importanţă după Paşte. Postul durează 40 de zile, din 14 noiembrie până la 24 decembrie. Postul Crăciunului este un post al bucuriei, în aşteptarea naşterii lui Isus Hristos. 

Miercurea şi vinerea nu se mănâncă alimente în ulei şi nu se consumă vin. În Postul Crăciunului avem dezlegare la peşte în fiecare sâmbătă şi duminică, mai puţin în zilele de 16 şi 17 noiembrie, când este doar dezlegare la ulei şi vin. Mai avem dezlegare la peşte în următoarele zile: 21 noiembrie – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, în 25 noiembrie – Odovania Praznicului intrării în Biserică a Maicii Domnului, în 5 decembrie – Sf. Cuv. Sava cel Sfinţit; Sf. Mc. Anastasie, în 6 decembrie – Sfântul Nicolae şi în 12 decembrie – Sf. Spiridon. În ziua de Ajun se mănâncă de abia seara şi doar grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrigi sau turte din făină.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
centrala jpeg
churches lalibela  jpg
manastirea Ghighiu  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
vant puternic distrugeri jpg
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net