Tradiții și superstiții de Nașterea Maicii Domnului. De ce nu e bine să mănânci mâncăruri gătite la foc sau să porți pălărie în această zi

Anul bisericesc începe la data de 1 septembrie, iar sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului încununează acest nou an binecuvântat. Creștinii ortodocși și catolici sărbătoresc „Sântămăria Mică” pe data de 8 septembrie și se spune că nașterea Sfintei Fecioare a avut loc între anii 10-22 î.Hr. Pe lângă celebrarea acestei sărbători deosebite, creștinii țin seama și unor superstiții. Află de ce nu e bine să mănânci mâncăruri gătite la foc sau să porți pălărie în această zi.

Tradiții și superstiții de Nașterea Maicii Domnului
Tradiții și superstiții de Nașterea Maicii Domnului

Legenda creștină vorbește despre dorința arzătoare a Drepților Ioachim și Ana, părinții Fecioarei Maria, de a avea un copil, chiar dacă erau în vârstă și încercările lor timpurii au fost zadarnice. Rugăciunile lor au fost singura lor speranță, iar Dumnezeu a răspuns la aceste rugi sincere, dăruindu-le un copil, cu o menire divină pe Pământ. Așa a venit pe lume Maria, Sfânta Fecioară care avea să devină Mama Fiului lui Dumnezeu. Ea este venerată ca Împărăteasa tuturor Sfinților, un sprijin pentru păcătoși, o ajutătoare puternică și o intermediară divină pentru oameni, fiind cinstită și maiestuoasă decât oricare altă creație angelică. Maria este considerată Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, o figură de compasiune și mântuire care îi iubește pe toți.

Tradiții și superstiții de Nașterea Maicii Domnului

Să nu mănânci mâncare gătită

Există o credință conform căreia cei care mănâncă mâncare gătită la foc în această zi, pot atrage asupra lor boli care îi pocesc. Această superstiție se bazează pe ideea că focul este asociat purificării, iar mâncarea pregătită la foc poate purta cu sine energii negative în această zi specială. De aceea, este recomandat să se evite gătitul la foc în această zi.

Să nu porți pălării

O altă superstiție mai puțin cunoscută este legată de purtarea pălăriilor. Se spune că, începând cu ziua Nașterii Maicii Domnului, nu este bine să mai porți pălărie, deoarece vine cu adevărat vremea rea. Această tradiție este reflectată în proverbul popular: „O trecut Sântămăria, leapădă și pălăria."

Aprinderea lumânărilor pentru alungarea spiritelor rele

În această zi, este bine ca oamenii să aprindă lumânări în fiecare casă. Aceste lumânări nu servesc doar ca sursă de lumină, ci și ca mijloc de alungare a spiritelor rele. Lumina lumânărilor simbolizează lumina divină și preamărește nașterea Fecioarei Maria. 

Cum va fi vremea

Tradiția populară spune că semnele din ziua Nașterii Maicii Domnului pot oferi indicii despre vreme și recoltă. De exemplu, dacă înfloresc merii și perii pe 8 septembrie, toamna va fi plăcută și recoltele bogate. În contrast, ploaia în această zi poate prevesti o toamnă umedă și recolte nesatisfăcătoare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Angelina Jolie, Akala  foto   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cardiolog jpg
drugtest  jpg
MAE
lider hamas ucis jpg
330861919 617842936849189 5107983762944598548 n jpg
furnici jpg
Red Bull Flugtag insula Lacul Morii png
Vila Șipot, parte a Domeniului Regal Peleș, reintră în circuitul turistic al României
image
actualitate.net
image
actualitate.net