Fabrica din România, „regina” Europei într-un sector important, care a ajuns o ruină. A dominat piața europeană timp de aproape 60 de ani

Ultima actualizare:

În inima și estul Europei, într-o perioadă de mare avânt, se afla o fabrică din România, vestită pentru ceramica sa de calitate. Amplasată în Batiz, ea era „regina” Europei în domeniul ceramicii fine. Din păcate, faimoasa uzină de ceramică a avut o viaţă de doar 6 decenii.

Fabrica de la Batiz, „regina” Europei în domeniul ceramicii fine / foto: captură video
Fabrica de la Batiz, „regina” Europei în domeniul ceramicii fine / foto: captură video

A fost o vreme când România se putea mândri cu o fabrică de ceramică fină, care a dictat trendul pe continent timp de aproape 60 de ani. Fabrica se afla în satul Batiz, din Hunedoara, parte a orașului Călan. A fost prima manufactură de acest gen din centrul și estul Europei, recunoscută pe întreg continentul pentru piesele create.

Această fabrică impresionantă a fost fondată în 1822 și redescoperită de cercetătorii Magdalena Bunta și Paul Gyulai în 1968.

Au rămas doar câteva vestigii, urme istorice ale unei fabrici unice. Arheologii au continuat săpăturile și au găsit temeliile atelierelor, rămășițele cuptoarelor, tipare și creuzete de turnare, piese de probă și o importantă cantitate de rebuturi.

Cea mai renumită ceramică fină din Europa

Cei doi cercetători au dedicat manufacturii o amplă lucrare monografică, un demers ideal pentru a sublinia reperele unei povești de succes. Fabrica de la Batiz primea comenzi din toată Europa. Porțelanul devenise un produs de lux. Fiind foarte costisitor, era întrebuinţat doar de elita vremii, astfel încât, aceste articole au rămas inaccesibile publicului larg.

Locul porțelanului a fost luat de faianța fină sau maiolica, mult mai ieftină și potrivită pentru fabricarea vaselor de uz casnic. Numele acestui tip de semiporțelan venea de la localitatea Faenza (faianța).

Începuturile manufacturii sunt legate de Georg d’André, un meșteșugar din Triest, și de Nalátzy József, proprietarul moșiei Batiz. Aceștia au pus bazele fabricii în secolul XIX, iar primele produse, precum un serviciu de masă pentru 24 de persoane, au fost imediat apreciate pe piața europeană.

La fabrica de la Batiz se fabricau articole din faianţă fină, de formă plăcută, suflate cu aur şi smălţuite în diverse culori, dar, mai cu seamă, renumitul „porţelan negru de Batiz”, unic în Europa Centrală. Faimoasa fabrică de ceramică a avut o existență de doar 6 decenii, relatează bugetul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
plante jpeg
image png
index webp
village 3735180 1280 jpg
Groenlanda - aisberg - Polul Nord FOTO Shutterstock
Care sunt cele 7 țări din Uniunea Europeană care nu folosesc moneda euro, foto Shutterstock jpg
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
dictionar, foto shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net