Spitalul din Europa unde se vorbește limba română în toate secțiile. „Am plecat din România, la acel moment, din cauza corupției”
România se confruntă cu un fenomen îngrijorător: plecarea masivă a medicilor și asistenților, un val care pune presiune pe un sistem sanitar deja aflat în dificultate. De ce pleacă acești profesioniști? De ce nu rămân să lupte pentru schimbare în țara lor? Răspunsul nu este simplu și, adesea, se regăsește în condițiile de muncă, dar și în unghiul politicii românești, care pare să fi abandonat sănătatea publică în favoarea altor priorități.

Un spital renumit din Viena a devenit „acasă” pentru numeroși medici români
Un exemplu relevant vine din Viena, unde un spital renumit a devenit „acasă” pentru numeroși medici români. Într-o secție întreagă din acest spital se vorbește românește. De la asistenți medicali până la medici, românii care au ales să își construiască o carieră în Austria nu au avut răbdare să aștepte ca lucrurile să se îmbunătățească în România.
Într-o secție din Viena, în mijlocul unei lumi medicale bine organizate și eficiente, doar câțiva pași departe de locul unde pacienții primesc îngrijiri de top, găsim o echipă de asistenți români, care nu doar că au avut curajul să își urmeze visurile, dar și-au schimbat destinele, scriu cei de la observatornews.ro. De la Violeta Niculița Negulescu, care povestește despre corupția din România și despre cerințele inacceptabile de mită pentru angajare, până la Simona Chiuzan, care afirmă că „deocamdată pentru mine nu mai este o opțiune” să se întoarcă în țară, poveștile sunt dureroase.
De ce au plecat din țară
„Sincer, la momentul ăla am plecat din cauza corupției. Mi s-au cerut 35.000 de euro ca să mă angajez”, mărturisește Violeta, care a lăsat România pentru a deveni asistentă medicală în Viena, după ce a văzut că sistemul românesc nu îi poate oferi un viitor.
Și povestea Simonei este la fel de tragică. „Am terminat medicina în România, dar nu am avut curajul să dau față în față cu sistemul nostru. La Viena, am început de la zero, am făcut școala de asistenți și am găsit un loc de muncă rapid, fără a fi nevoită să plătesc nimic”.
Nu doar condițiile de muncă le-au motivat pe aceste femei să plece. Mult mai gravă este percepția că în România, sistemul medical este într-o continuă criză, iar pentru mulți medici și asistente, nu mai există nicio speranță de schimbare reală.
România pierde 2 medici pe zi
Un exemplu de succes vine din experiența doamnei Elena, o pacientă care a ajuns la Viena după ce a primit un diagnostic greșit în România. „În România, medicii mi-au dat doar vești proaste și m-au pus pe lista de așteptare pentru analize. La Viena, am primit rezultatul într-o săptămână și diagnosticarea nu a fost atât de gravă cum credeam. Diferența constă în resursele din sistem și în eficiența acestuia”.
La Viena, în spitalul în care românii lucrează, totul se întâmplă rapid și eficient. Pacienții sunt tratați cu respect și profesionalism, iar România rămâne doar o amintire departe, în umbra unui sistem medical care nu își mai îndeplinește rolul.
Cu aproape 45.000 de cadre medicale care au plecat din țară în ultimele decenii, se estimează că în prezent, România pierde doi medici pe zi. În plus, 4 din 10 medici care au fost școliți în România au ales să își urmeze carierele în afaceri.