Ce a scos la iveală un document CIA. Ce era gata să facă SUA pentru România
Teribilul accident de la Cernobîl a avut loc pe data de 26 aprilie 1986. Iar potrivit unui document declasificat de către CIA, se pare că autoritățile americane erau pregătite să susțină financiar România în urma acestei tragedii.

În ciuda faptului că accidentul de la Cernobîl a avut loc pe data de 26 aprilie, autoritățile din România au aflat cu întârziere despre ce s-a întâmplat. Potrivit informațiilor de la adevarul.ro, în țara noastră nu s-a aflat despre accident decât după o săptămână, chiar pe data de 1 Mai. Comitetul Politic Executiv al Comitetului Central al PCR s-a reunit de urgență, pentru a discuta răspunsul României la ce s-a întâmplat dincolo de graniță.
Iar potrivit unui document declasificat de CIA, se pare că autoritățile americane erau pregătite să susțină financiar țara noastră. Chiar la începutul lunii mai 1986, agenția americană a trimis un document secret către ambasadorii americani din mai multe state europene, cât și către Departamentul de Stat. În text se vorbea despre nivelul ridicat al radiațiilor din mai multe orașe românești, cât și despre faptul că autoritățile din București solicitaseră ajutor internațional.
SUA dorea să sprijine România financiar după Cernobîl
Pe 1 mai 1986, ministrul de Externe român Ilie Văduva s-a întâlnit de urgență cu adjunctul șefului misiunii de la Ambasada SUA la București, pentru a discuta ce s-a petrecut la Cernobîl. Potrivit acestuia, în acea noapte nivelul radiațiilor crescuse masiv, iar Ceaușescu a solicitat sprijinul experților americani.
„În noaptea de 30 aprilie spre 1 mai 1986 a fost o mare creștere a radioactivității în mai multe regiuni din România, în special în partea de nord-est, după cum a spus Ioan Ursu. Nicolae Ceaușescu a cerut să le fie date autorităților americane măsurătorile radioactive-cheie făcute. Și să fie cerută asistență din partea specialiștilor din America”, scrie în raportul CIA, conform sursei citate.
Nivelul radiațiilor îngrijora autoritățile
În raport mai era menționat faptul că orașele cele mai afectate de radiații erau Iași și Suceava.
„A mai fost o ușoară creștere a radioactivității în mai multe locuri din România, inclusiv la București, însă această creștere nu a fost o cauză de îngrijorare. Autoritățile române i-au informat și pe sovietici despre măsurătorile legate de radioactivitate, însă ne îndoim că URSS va putea să trimită experți. Avem o oportunitate unică să aducem o contribuție umanitară și științifică în România după accidentul de la Cernobîl, contribuție ce va fi apreciată la cel mai înalt nivel de autoritățile române.
Ne așteptăm și ca ajutorul nostru să aibă un impact pozitiv asupra românilor de rând după ce vor afla că Statele Unite au acordat sprijin. În cazul în care apar probleme serioase în România din cauza radioactivității, putem lua în calcul și posibilitatea de a acorda o asistență financiară majoră, așa cum am făcut-o după inundațiile și cutremurul din anii 1970”, mai scria în raportul agenției americane.