Tradiții și superstiții pe care românii le respectă cu sfințenie în Miercurea Mare. Ce nu ai voie să faci în această zi
Miercurea Mare reprezintă una dintre cele mai importante zile de după sărbătoarea Paștelui. Această zi este respectată cu sfințenie de către majoritatea românilor, care nu permit să treacă peste anumite credințe supranaturale.
Miercurea din Săptămâna Luminată presupune respectarea anumitor practici alimentare, iar zilele de miercuri și vineri din această săptămână sunt zile de dezlegare la dulce pe care le-a impus Biserica Ortodoxă pentru a cinsti Învierea Domnului, acesta fiind motivul pentru care în aceste două zile nu se ține post.
Tradiții și superstiții în Miercurea Mare
Încă din bătrâni se păstrează anumite superstiții și obiceiuri care vizează mai multe sărbători din calendarul ortodox. Așadar, printre cele întâlnite, se respectă următoarele:
1. În timp ce bărbaților le este permis să înceapă să desfășoare muncile agricole. Între timp, femeilor le este interzis să desfășoare orice tip de muncă în gospodărie. Se spune că dacă nu vor ține cont de acest aspect, nu vor putea să mai asigure hrana familiei pe întreg decursul următorului an.
De asemenea, o altă superstiție mai amintește de faptul că dacă femeile grădinăresc, se pot alege cu recoltele distruse peste noapte, așa că multe românce au grijă la activitățile pe care le desfășoară.
2. O altă superstiție amintește faptul că în Săptămâna Luminată nu este bine să coși. Pe marginea acestui subiect există superstiția legată de faptul că femeile care cos în Miercurea Mare pot fi lovite de fulger. Din fericire, există recomandarea, pentru cei care respectă astfel de tradiții să poarte haine albe în aceste zile, întrucât resping energiile negative și le atrag pe cele pozitive, printre care prosperitate și noroc.
3. Despre Miercurea Mare se spune că este ziua destinată persoanele care au trecut în neființă în ziua de Paște sau în Săptămâna Luminată, acestea fiind considerată „norocoase”. Se crede că în această săptămână porțile Raiului sunt deschise, în timp ce porțile Iadului.