Trucuri pentru ouă perfecte de Paște. Cum să le fierbi fără să crape și ce trebuie să pui în apă
Majoritatea gospodinelor vopsesc ouăle în Joia Mare, sau Joia din Săptămâna Patimilor, cea dinaintea Paștelui. În 2025, Joia Mare cade pe 17 aprilie, astfel că persoanele care vor să respecte tradiția le pot vopsi atunci. Cu toate acestea, există o problemă destul de des întâlnită: ouăle crăpate. Ce putem face pentru a evita spargerea lor în timpul fierberii?

Trucuri pentru a fierbe ouăle corect
Înainte de a fi puse la fiert, ouăle trebuie scoase de la frigider și lăsate să ajungă la temperatura camerei. Dacă sunt reci când sunt puse la fiert, cresc șansele să se spargă.
De asemenea, dacă vei pune o lingură de sare în apa în care fierb ouăle va fi de mare ajutor. Poți adăuga și oțet, o linguriță pentru fiecare ou.
Este recomandat să nu pui foarte multe ouă în oala în care le fierbi pentru că se pot ciocni între ele și se pot sparge.
Este important să ai grijă și la intensitatea focului. Este recomandat ca focul să fie mediu. Când apa începe să fiarbă dă focul mai mic pentru a nu se izbi de pereții vasului.
Așează ouăle în oală și tornă apă rece peste ele, apoi pune-le la foc și lasă-le să se încălzească treptat, odată cu apa.
Tradiții legate de ouăle roșii de Paște
Ouăle vopsite simbolizează mântuirea. Se spune că ouăle roșii reprezintă sângele vărsat de Iisus Hristos pe cruce. De asemenea, conform diverselor tradiții din popor, ouăle roșii reprezintă și piatra din mormântul lui Iisus, care s-a rostogolit și s-a spart după Înviere.
Ciocnirea ouălor de Paște este o altă tradiție respectă an de an la Paștele ortodox. Se spune că persoana care rămâne cu oul intact va avea parte de succes și prosperitate pe toată durata anului.
Atunci când suntem vizitați de Paște, obișnuim să oferim în dar invitaților noștri ouă vopsite. Ele sunt date drept un dar în cadrul ritualurilor de Înviere.