Tu știai? Care este, de fapt, sensul expresiei: „Ai nimerit ca orbul în Brăila”. Multe persoane o folosesc greșit

Pe cât de mare și frumoasă este Brăila, pe atât de complexă și plină de expresii este și limba noastră română. Zi de zi auzim diverse fraze, proverbe, expresii de care ne-am lovit de nenumărate ori, sau nu, însă nu tuturor le cunoaștem sensul. Expresia-vedetă a zilei de astăzi este: „a nimerit orbul Brăila”  - cum a apărut și ce vrea a însemna, rămâne să descoperiți, cititori curioși, din rândurile de mai jos.

image

Brăila, unul dintre cele mai cunoscute orașe ale României, se face și mai mult remarcat prin utilizarea expresiei amintite mai sus. „A nimerit orbul în Brăila” înseamnă, mai exact, un mod de a încuraja o persoană să pășească într-un loc necunoscut, deși se teme că nu va nimeri locația respectivă. 

Când a luat naștere expresia cu pricina 

Proverbul care a dat mari bătăi de cap multor români datează cu mult înainte de anul 1850, fiind înregistrat chiar de către Anton Pann.

În ciuda faptului că nu este cunoscută nici măcar în momentul de față originea acestui proverb, cert este faptul că există câteva speculații: una dintre ele face referire la faptul că principalele străzi din Brăila sunt dispuse circular, atât de ordonat încât până și o persoană care nu poate vede tot le-ar nimeri și ar ajunge cu succes la destinație. 

De asemenea, nu putem puncta un alt aspect important: Brăila era singurul oraș-port la Dunăre, fapt care nu îi punea pe comercianți în imposibilitatea de a greși drumul și destinația. 

Legătura dintre francezul Louis Brăille și Brăila 

Anul 1825 culmina cu inventarea alfabetului pentru orbi, merit care i-a revenit francezului Louis Braille. Astfel, după invenția sa, tot mai mulți nevăzători din Țara Românească ajungeau în librării și întrebau: „Unde sunt cărțile lui Braille?”.

Astfel, de-a lungul timpului, un ușor proces de romanizare a transformat cuvântul „Braille” în „Brăila”, luând astfel naștere și exprersia: „a nimerit orbul în Brăila”, conform informațiilor puse la dispoziție de shtiu.ro. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
IMG 0107 jpeg
image
image
image
image
image
image
steag spania jpg
CEA MAI LUNGA SCURTATURA DIN LUME jpg
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net