Se reiau lucrările la Canalul Siret-Bărăgan. Ce trebuie să știi despre cel mai mare proiect de irigații din România
În luna martie 2024 se reiau lucrările la Canalul Siret-Bărăgan care va iriga terenurile agricole din Ialomiţa, Brăila şi Buzău. Anunțul a fost făcut de ministrul Agriculturii, Florin Barbu care a precizat că se va investi pentru realizarea a 35 de kilometri din canal.
Ce trebuie să știți despre Canalul Siret Bărăgan
Proiectul a început în anul 1986 pe râul Siret, între Barajul Călimăneşti şi Lacul Dridu și urma să aducă asigure irigarea zonei agricole a Bărăganului. Canalul trebuia să aibă o lungime de 198 de kilometri, o lăţime la bază de 20 de metri şi o adâncime de 7 metri.
Construirea canalului urma să aducă beneficii economice pe trei planuri: asigurarea apei pentru irigaţii în Bărăgan, reducerea riscului producerii de inundaţii în lunca Siretului şi utilizarea sa ca rută pentru transportul naval de mărfuri. Ultima analiză a proiectului a fost făcută în 2012 când se estima că pentru finalizarea canalului, ar fi nevoie de o investiţie de 3,5 miliarde de euro.
"În momentul de faţă se lucrează la acest proiect şi eu sunt convins că în martie anul viitor vom vedea excavatoare în zonă. Realizarea Canalului Siret-Bărăgan are un rol foarte important, aduce beneficii agricultorilor de zonă, pentru că aproape trei amenajări de irigaţii importante, din Ialomiţa, Brăila şi Buzău, pot fi alimentate gravitaţional din acest canal, iar Ministerul Agriculturii şi ANIF nu vor mai avea costuri cu energia pentru a pompa apa din Dunăre", a precizat Florin Barbu conform Agerpres.
Potrivit Ministerului Agriculturii, în momentul de faţă doar 5 kilometri din Canalul Siret Bărăgan sunt finalizaţi şi totodată funcţionali, deservind 7.000 de hectare. Conform sursei citate, ministrul a dat asigurări că până în 2027 se va finaliza programul de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii pe 2 milioane de hectare, din totalul celor 2,8 milioane hectare pe care România are amenajate sisteme de irigaţii.
Ministrul Agriculturii a explicat cât poate iriga România
"Trebuie să înţelegem că România are 9 milioane de hectare, dar amenajate cu irigaţii sunt aproape 2,8 milioane. În programul de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii sunt 2 milioane de hectare. Sunt sigur că până în 2027 aceste proiecte vor fi finalizate. Gândiţi-vă că noi putem scoate pe 2 milioane de hectare irigate cât scoatem pe celelalte nouă neirigate
"Nu se pot iriga 9 milioane hectare, nu există aşa ceva. Asta vreau să vă spun şi să înţeleagă toată lumea. În România sunt amenajate 2,8 milioane de hectare. Sunt anumite sisteme, anumite lacuri de acumulare, anumite râuri care străbat zone agricole, dar pe acele amenajări prindem bani pentru a-şi realiza amenajări locale de irigaţii, dar se pretează mai mult amenajări de irigaţii prin subteran, că nu au capacitatea de apă ca să poată iriga, pentru că numai prin irigare 30% se face prin evapotranspiraţie", a explicat ministrul Agriculturii.", a explicat ministrul pentru sursa citată
Ministrul Agriculturii despre șantierele de irigații
"Sunt investiţii foarte grele. Trebuie să avem răbdare. Pe perioada de vară când beneficiarii solicită apă trebuie să oprim aceste şantiere. Practic, în sistemul de irigaţii se lucrează patru luni pe timp de iarnă şi patru luni pe timp de primăvară. De aceea se merge un pic cam greu cu reabilitarea sistemului de irigaţii, pentru că nu putem să oprim canalele cu apă deoarece fermierii au nevoie de apă.
Vedeţi ce temperaturi sunt şi cum ne influenţează schimbările climatice. Pot să vă spun că un milion de hectare de porumb irigat în România înseamnă 14 milioane de tone de porumb, cât facem practic pe cele 9 milioane hectare", a spus ministrul pentru Agerpres