Uite cum te pregăteşti cu o lună înainte de Paşte!
În mai puţin de o lună, vom sărbători un dintre cele mai importante zile din calendarul ortodox: Paştele sau Învierea Domnului. Şi, ca în fiecare an, începe iar goana după cumpărături şi cadouri: magazine arhipline, călcături în picioare, nervi, cozi interminabile şi ore pierdute în trafic. Pentru a evita astfel de situaţii, ar fi bine să începi pregătirile din timp. Uite ce să faci!
Alege meniul de sărbători
Pentru masa de Paşte va trebui să prepari mâncăruri tradiţionale, dar asta nu este o regulă. În locul fripturii de miel poţi pregăti friptură de curcan, iar în locul cozonacilor pufoşi poate vrei să ai la desert un tort. Indiferent de ce vei alege, va trebui să faci anumite cumpărături din timp. Asta, pentru a evita aglomeraţia din magazine din perioada Paştelui. Fă o listă cu bucatele pe care le vei găti şi o listă cu ingredientele de care ai nevoie. Consultă-te cu familia, dar şi cu rudele sau prietenii care-ţi vor veni la masă.
Cumpără primele alimente
După ce ai întocmit lista cu ingredientele de care vei avea nevoie, poţi merge la cumpărături pentru a alege alimentele care au un termen de valabilitate îndelungat: ulei, pastă de tomate, făină, zahăr, orez, condimente, vopseluri pentru ouă, sucuri şi sticlele cu vin. Tot acum ai putea cumpăra şi carnea, cu condiţia să o porţionezi când ajungi acasă şi să o păstrezi la congelator, la
– 18 grade Celsius.
Caută cadouri pentru cei dragi
În această perioadă, ar trebui să afli ce cadouri de Iepuraş îşi doresc cei dragi şi să începi să le cauţi prin magazine. Alege produse de calitate, compară preţurile şi nu-ţi fie teamă de cumpărăturile de pe Internet. Atenţie! Cadourile trebuie să fie practice, utile şi inspirate. Dacă nu eşti sigură cu privire la un anumit produs, atunci renunţă la el pentru că este foarte posibil să dai greş, iar cadoul să fie unul dezamăgitor.
Programează-ţi mini-vacanţa
Dacă vrei să-ţi petreci vacanţa de Paşte la munte, la mare sau în străinătate, ar trebui să alegi o destinaţie şi să faci o rezervare la o pensiune sau la un hotel. În această perioadă, ofertele sunt nenumărate, iar agenţiile de turism au pregătit pachete foarte atrăgătoare. Unele pensiuni şi hoteluri îţi oferă, pe lângă cazare, şi un meniu tradiţional de sărbători. Grăbeşte-te dacă mai vrei să prinzi locuri libere!
Începe curăţenia generală
Curăţenia înainte de sărbători nu presupune să dai doar cu aspiratorul şi să ştergi praful. Asta o faci oricum în fiecare săptămână. Acum este momentul să speli geamurile, perdelele, să dai la curăţat covoarele şi draperiile. Tot în această perioadă va trebui să cureţi frigiderul şi cuptorul, gresia şi faianţa, obiectele sanitare. Curăţenia generală presupune să nu laşi nimic nelustruit. Înarmează-te cu multă răbdare şi fă-le pe toate pe rând. Nu încerca să rezolvi totul într-o zi pentru că va fi imposibil, iar tu te vei epuiza foarte tare.
Invită-ţi prietenii la masa festivă
Dacă nu pleci în vacanţă, probabil că vei dori să petreci Paştele alături de familie sau prieteni. Pentru asta, însă, va trebui să faci de pe acum invitaţiile. Dacă nu, este posibil să ai surprize neplăcute. Cu cât trece timpul, cu atât cresc şansele ca invitaţii tăi să-şi facă alte planuri. Aşadar, fă-ţi timp să dai câteva telefoane, să trimiţi câteva mailuri sau să te întâlneşti cu cei pe care vrei să-i chemi la tine pentru a stabili împreună un plan de bătaie.
Strânge bani
Nu în ultimul rând, ar trebui ca în această lună să pui bani deoparte pentru a avea de cheltuială de Paşte. Aşa că încearcă să ieşi mai rar în oraş, evită cumpărăturile inutile şi nu cheltui sume mari de bani pentru mâncare. Cine ţine post, va economisi mai mult pentru că alimentaţia se bazează foarte mult pe legume şi fructe – mai ieftine decât carnea. Recomandat este să nu faci împrumuturi la bancă, să nu foloseşti cardul de credit în exces şi pentru achiziţii ieftine şi nici să nu rămâi dator pe la prieteni.
Se poartă decoraţiunile în culori vesele
Dacă tot mergi la magazin în căutare de cadouri, ai putea alege acum şi câteva decoraţiuni pentru casă şi masa festivă: figurine colorate din ceramică, coşuri împletite şi iarbă artificială, aranjamente cu ouă din plastic sau lemn, pernuţe fantezie, feţe de masă în printuri cu iepuraşi etc. Alege culori vesele, strălucitoare.