Un adevărat tezaur, descoperit într-o pădure din Bihor: „Am pus lopata la treabă, iar când am întors halca de pământ…”

4.000 de monede, vechi de 500 de ani, au fost descoperite de trei bărbaţi pasionați de istorie şi detecţie, într-o pădure din Bihor. Tezaurul a fost înmânat autorităților.

Tezaurul monetar Foto: Facebook DetecțieMetal Comunitatea Arheologilor Amatori din România
Tezaurul monetar Foto: Facebook DetecțieMetal Comunitatea Arheologilor Amatori din România

Tezaurul monetar, descoperit în Bihor

Descoperirea tezaurului monetar impresionant s-a realizat într-o pădure din Bihor, acolo unde trei bărbaţi, pasionați de istorie şi detecție, au plecat inițial să se relaxeze. Nu mică le-a fost mirarea când au pornit agale pe aleile din pădure şi au primit un semnal scurt, dar stabil care indica locația comorii. 

Au pornit de la detecția unei monede mici argintii şi au ajuns să scoată la iveală 4.868 de monede cu diametru mic de tip denar unguresc, 3 taleri de argint cu greutate aproximativă de 30 de grame, dar şi 4 monede de diametru mijlociu neidentificate, toate având, potrivit acestora, o perioadă de emisiune situată între anii 1500-1550, majoritatea din perioada de domnie a lui Vladislau al II-lea.

„Când am întors halca de pământ am observat o moneda mică, argintie"

Cei trei bărbați au povestit totul pe un grup dedicat pasionaților în detecție. „După o îndelungată perioadă în care nu am ieșit la detecție datorită lipsei de timp, eu împreună cu Silviu şi Ionuț am pornit duminică spre o zi normală de relaxare şi totodată de aventură în pădure, spun aventură datorită insectelor prădătoare.

Pe finalul zilei, la un moment dat, am primit un semnal scurt dar stabil, am pus lopata la treabă, iar când am întors halca de pământ deasupra observ o moneda mică argintie parcă scoasă din buzunar. A urmat și a doua monedă, a treia, iar colegii mei care se aflau în apropiere mi s-au alăturat în perimetru", a declarat bărbatul.

„O astfel de descoperire aduce o senzație minunată, o împlinire și cred ca este visul fiecărui pasionat de istorie și detecție. Așteptăm părerile specialiștilor cu privire la identificarea exactă a monedelor, inventarierea și restaurarea acestora. Mii de mulțumiri funcționarelor primăriei care ne-au ajutat la numărarea monedelor. Spor în toate şi semnale bune", scrie unul dintre bărbaţi pe grupul de Facebook.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
1 florin piersic png png
image
image
image
image
image
image
cladiri  jpg
limitator viteza jpg
bloc pexels jpg
test bețe de chibrit jpeg
stema Romaniei  jpeg
index logo webp
vitamine esentiale pentru mamele care alapteaza jpg
rosii  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net