Incredibil ce tezaur a descoperit un bărbat în Neamț, doar cu detectorul de metale

Când vine vorba despre descoperiri arheologice recente în țara noastră, numele lui Stelian Chiriac este unul despre care se vorbește constant și cu admirație. „Înarmat” doar cu un simplu detector de metale, nemțeanul a reușit să descopere mai multe tezaure romane de-a lungul dealului Balaurul.

Bărbatul a descoperit sute de monede romane. / foto: Facebook
Bărbatul a descoperit sute de monede romane. / foto: Facebook

Stelian Chiriac vine din județul Neamț, mai precis Gârcina, iar într-o perioadă scurtă de timp, a reușit să își înscrie numele în analele arheologiei recente din țara noastră. Acesta este pasionat de detectorism, adică localizarea diferitelor artefacte arheologice cu ajutorul unui detector de metale.

Acest domeniu a reușit să pătrundă în România din afară, fiind complet legal și necesitând doar o simplă autorizație. Iar conform informațiilor oferite de adevarul.ro, Stelian Chiriac a descoperit deja mai multe tezaure romane cu detectorul său de metale!

Bărbatul, care are și o mică firmă de construcții, a cercetat mai multe locații din zonă, însă dealul Balaurul a fost punctul cel mai activ arheologic, unde au fost descoperite deja mai multe artefacte romane. Mai precis, de-a lungul lunii martie, Stelian Chriac a găsit sute de denari romani, pe care i-a și predat la Direcția pentru Cultură Neamț, după cum cer legile în vigoare.

Sute de monede romane au fost descoperite pe dealul Balaurul

Pe lângă monedele bătute în timpul Imperiului Roman, bărbatul a descoperit și un vârf de săgeată, un inel de bronz, dar și diverse artefacte metalice mult mai recente, precum copite de cal, sau gloanțe.

Experții bănuiesc că pe dealul Balaurul ar fi existat o așezare romană, datorită concentrației ridicate de artefacte descoperite acolo. Dacă acest fapt se va dovedi unul real, locația va urma să devină sit arheologic protejat, din momentul în care va apărea în Repertoriul Arheologic Naţional.

Stelian Chiriac intenționează să își continue căutările și declară că s-a simțit foarte emoționat când a găsit tezaurele romane. Bărbatul și-a început munca cu detectorul de metale din acest an, dar deja a reușit să scoată la suprafață sute de monede romane.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
alergii  jpg
protest INQUAM Photos  jpg
khamenei alegeri tw1 jpg
florentina jpg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
bucharest jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
edesia ro 202207 miedul bautura straveche din miere de albine 02 1024x684 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net