El este românul care a salvat de la moarte peste 20.000 de oameni! Fapta lui a rămas în istorie

Ultima actualizare:

Numai gândul la dezastrul celui de-al Doilea Război Mondial ne lasă cu un fior rece și un gol în stomac. Ne gândim la viețile miilor de oameni care au fost victimele unor lideri ce voiau să schimbe cursul dezvoltării statelor și care au ales niște principii, în detrimentul destinelor pierdute. Istoria se spune că exista pentru ca noi să învățăm din ea, iar la acest capitol ne descurcăm mai mult sau mai puțin bine, însă cu siguranță știm că tragia Holocaustului nu trebuie să se mai repete vreodată. Ei bine, printre cei care au făcut tot ce au putut să salveze viețile oamenilor este și un român ce a reușit să scape de la pieire peste 20.000 de suflete.

El este românul care a salvat de la moarte peste 20.000 de oameni
El este românul care a salvat de la moarte peste 20.000 de oameni

Cine a fost Traian Popovici?

Născut în satul Rușii Mănăstioarei, Ducatul Bucovinei, Austro-Ungaria. la data de 17 octombrie 1892 Traian Popovici și-a început cariera ca un cunoscut avocat, însă pe când a a izbucnit cel de-al Doilea Război Mondial acesta era primar al orașului Cernăuți. Acesta a fost nevoit să plece pe front unde s-a confruntrat cu ororile degenrate de conflict. Ulterior, după anul 1918 și după destrămarea Austro-Ungariei orașul Cernăuți a redevenit parte din România, moment în care Traian a putut să-și reia viața și și-a continuat studiile dobândit doctoratul în drept.

La scurt timp, însă Armata Roșie a cucerit regiunea, aceasta devenind parte din Republica Socialistă Sovietică Ucrainiana. Pentru a scăpa de noua conducere, Traian Popovici s-a refugiat la București, unde l-a susținut acerb pe Ion Antonescu. Cu toate acestea, nu a durat mult până când Traian a văzut adevăratul chip al lui Antonescu, ce era un partizan al politicilor de segregare. La ani distanță, abia în 1941, orașul Cernăuți este recucerit după ce România realizează o alianță cu Germania nazistă, iar Popovici se întoarce acasă.

evrei jpg jpeg

Traian Popovici a salvat peste 20.000 de evrei de la moarte

După ce revine acasă își reia postul de primar al orașului și luptă din răputeri să îi ajute pe evrei ce pe atunci erau puternic persecutați, trebuind chiar să poarte un semn distinctiv când mergeau prin oraș. 

O lovitură puternică pentru aceștia a fost momentul în care Ion Antonescu a decis la data de 10 octombrie 1941 să creeze ghetouri unde să fie deportați evreii din Cernăuți, ce pe atunci reprezentau 37,9% din populația localității. Vorbim așadar, despre 42.000 de persoane, carora. La auzul deciziei, Popovici s-a opus, dar nu a fost luat în seamă. La scurt timp după aceea nu mai puțin de 28.000 de evrei au fost deportați, dintre care mai bine de jumătate dintre ei au pierit în urma chinurilotr de trai la crae au fost expuși și a muncii silnice.

Primul reportaj american despre Holocaust: „Masacrul evreilor”, publicat în decembrie 1942 jpeg

În acest timp Traian Popovici a făcut tot de ce a ținut de el pentru a-i ajuta pe acești bieți oameni chinuiți, astfel încât a întreprins o întâlnire cu autorităţile locale și naționale, la care a participat și Ion Antonescu, în cadrul căreia a susținut ferm că evreii erau o parte importantă a economiei orașului, fiind o mână ieftină de lucru.

Din fericire, autoritățile au fost convinse de Popovici și i-au dat permisiunea de a întocmi o listă cu 20.000 de evrei buni de muncă ce aveau să fie aduși ânapoi în oraș. Printre oamenii trecuți pe listă s-au aflat unii care nu aveau niciun fel de specializare, însă Popovici voia să îi salveze. Un an mai târziu însă acesta a fost înlăturat din funcția de primar. 

După ce al Doilea Război Mondial săa încheiat Traian Popovici și-a scris memoriile în cartea intitulată „Spovedania”, unde a expus drama prin care au trecut evreii. La doar 53 de ani Traian Popovici s-a stins din viață în satul Ciolacu, comuna Fundu Moldovei, județul Suceava. Pentru reușitele sale, în anul 1969, comisia de la Yad Vashem i-a acordat titlul postmortem de „Drept între popoare”.

Spovedania unei conștiințe, care în tragedia umană ce a trăit-o, a făcut tot ce i-a fost cu putință să zăgăzuiască furia, să îmblânzească pe cel sălbatic, să încurajeze pe cel înfricoșat, să mângâie pe cel disperat și să toarne nădejde în cel plecat în surghiun", spune citatul din introducerea cărții „Spovedania”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ianis Hagi Captura TV jpg
image
image
image
image
image
image
Imperiul Roman, hunii şi goana după aur jpeg
image png
turista vulcan jpg
image png
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă FOTO Mediafax jpg
Marcel Ciolacu fb jpg
elicoptere prabusite jpg
1 Seminte legume Gradina cu rosii jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net