A murit românul care făcea și moartea să râdă. Cine îi va continua opera, în Cimitirul din Săpânța

Ultima actualizare:

Cine nu a auzit de Cimitirul vesel din Săpânța, unde locurile de veci sunt străjuite de troițe sculptate în miniatură, cu epitafuri haioase? Este locul vizitat de turiști din întreaga lumea, iar Dumitru Pop Tincu îi asigura personalitatea.

Dumitru Pop Tincu a trecut la cele veșnice, al doar 67 de ani, după o perioadă dificilă, în care s-a luptat cu o boală necruțătoare, transmite Adevărul.ro. El a fost ucenicul și cel care a continuat opera lui Ion Stan Pătraș, inițiatorul epitafurile vesele din Cimitirul Vesel din Săpânța, devenit, astfel, celebru în toată lumea.

Dumitru Pop Tincu a devenit tezaur uman viu în anul 2021. „Având în vedere activitatea vastă și considerând că domnul Dumitru Pop-Tincu este reprezentativ pentru Săpânța-Maramureș, în ceea ce privește contribuția adusă la dezvoltarea patrimoniului cultural imaterial, l-am propus în vederea obținerii titlului Tezaur uman viu, iar, în anul 2021, Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial i-a acordat acest prestigios titlu. Drum lin în Lumină!”, a transmis Natalia Lazăr, lector universitar doctor, de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare.

Dumitru Pop Tincu s-a născut la data de 25 august 1955 în Săpânța, Maramureș. „Încă de la vârsta de doar 9 ani, îl admira pe Stan Ion Pătraș(...), muncind, sculptând în lemn, confecționând lucruri preponderent utilizate în casa și gospodăria maramureșeană”, mai arată Natalia Lazăr.

A îndrăgit meșteșugul prelucrării lemnului, devenind ucenicul meșterului Ion Stan Pătraș, din 1964 până în 1969. După ce a absolvit Școala Profesională de Mecanici Utilaj Greu Timișoara, a făcut armata și a lucrat în fabrică pentru câțiva ani. „De mic, manifestă pasiune și pentru arta cuvântului, dragostea pentru versul popular făcându-l ca, în 1979, să devină membru al Cenaclului literar George Coșbuc din Sighetu Marmației și colaborator al Cenaclului Flacăra”, mai arată Natalia Lazăr.

Din 1977, după moartea lui Stan Ion Pătraș, Dumitru Pop Tincu preia atelierul maestrului său și devine continuatorul acestuia, iar, până în 2020, a fost custodele Casei memoriale Stan Ion Pătraș.

Cimitirul vesel din Săpânța este considerat ca fiind singurul loc din lume în care moartea este luată în râs. Anual, mii de turiști vin special pentru a admira crucile de un albastru inconfundabil și, evident, epitafurile amuzante ilustrate cu diverse imagini pictate.

Dumitru Pop Tincu povestea, pentru Adevărul, că mentorul său, Stan Ioan Pătraș, a început să realizeze crucile cu epitafuri și desene haioase, inspirate din viața defunctului, în 1935. Legenda conform căreia dacii plângeau la nașterea unui copil și petreceau la moartea cuiva l-a inspirat pe Stan Pătraș în creația sa, devenită un succes.

Ion Stan Pătraş va continua tradiția pornită de bunicul său. foto: Adevărul
Ion Stan Pătraş va continua tradiția pornită de bunicul său. foto: Adevărul

Așadar, odată cu dispariția lui Dumitru Pop Tincu, oamenii se întreabă cine va continua tradiția locului. Ion Stan Pătraş are 35 de ani şi după ce a colindat lumea în lung şi-n lat, căutându-şi rostul, a descoperit că ceea ce căuta el se găsea mult mai aproape decât şi-a imaginat, în localitatea natală Săpânța. Bărbatul este chiar nepotul celui care a inventat conceptul de cimitir vesel și, totodată, este ginerele regretatului Dumitru Pop Tincu.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net