Un apicultor renumit ne spune cum putem recunoaște mierea naturală! „Îți dai seama atunci când...”
În ziua de astăzi, poate fi o adevărată provocare să ne dăm seama care produse sunt proaspete și care sunt artificiale, sau modificate masiv de comercianți. Iar un faimos apicultor român ne spune cum ne putem da seama care miere este naturală!
Cei mai mulți dintre noi facem tot posibilul pentru a ne asigura că pe farfuriile noastre ajung doar produse naturale, însă devine din ce în ce mai dificil să le diferențiem de cele artificiale. Iar cu această problemă ne confruntăm și atunci când dorim să cumpărăm miere! În plus, în unele cazuri, chiar și un apicultor cu experiență poate avea dificultăți în a deosebi mierea naturală de cea artificială!
„Este foarte greu, să știți! Și un apicultor ar putea să se înșele”, explică fondatorul companiei Herța Bio Apicole, Ioan Cosmin Herța, potrivit informațiilor de la G4Food. Iarr conform acestuia, o metodă după care putem recunoaște mierea naturală este faptul că ea nu va avea miros de flori!
Cum putem recunoaște mierea naturală
Mirosul de flori ne poate arăta faptul că mierea pe care dorim să o cumpărăm este una artificială.
„În primul rând, de o miere bună îți dai seama atunci când o guști. Ea nu trebuie să aibă miros de flori. Ea, la bază, conține saliva albinei, care este un nectar din flori, nu un ulei din flori”, explica apicultorul. „Da, mierea are mirosul ei, iar salcâmul are un miros specific, care, amestecat cu saliva albinei, este un miros difuzat, nu este un miros de salcâm. Nu deschizi un borcan si te lovește un miros de salcâm sau de tei”, mai spune acesta.
Consistența mierii poate fi un indiciu important
În plus, apicultorul Ioan Cosmin Herța, a cărui miere a ajuns în toată lumea, inclusiv la Papă, spune că și consistența acesteia este un indiciu important.
„Mierea mai poate fi deosebită, atunci când o iei cu lingurița din borcan și lasă în aer un fir. Ea lasă un fir intermitent, în aer. Dacă se întrerupe firul acela, acolo este un mare semn de întrebare, pentru că mierea, conținând saliva albinei este și lipicios. Și nectarul ăsta, eliminând apa din el, rămâne doar esența și devine foarte elastică. Și atunci ea trebuie să lase un fir, atât de subțire, ca un fir de păr, până se rupe”, explică acesta.
Specialistul ne recomandă să cumpărăm mierea direct de la producători, iar cel mai bine este ca aceasta să aibă și o certificare ecologică.