Un bărbat paralizat de 12 ani merge din nou, după ce i s-a implantat un circuit electronic în creier

Revoluționar! Gert Jan Oskam (40 de ani), din Olanda, care a fost paralizat timp de 12 ani a reușit să meargă din nou, după ce medicii i-au implantat un dispozitiv în creier, care citește undele cerebrale și trimite instrucțiuni măduvei spinării pentru a activa mușchii.

Gert Jan Oskam mergand cu ajutorul unui cadru
Gert Jan Oskam și-a rupt gâtul într-un accident cu bicileta (Foto: Profimedia)

Gert Jan Oskam: „Nu mi-am pierdut speranța”

Lui Gert i s-a spus că nu va mai merge niciodată, după ce și-a rupt gâtul într-un accident cu bicicleta, în China, în urmă cu 12 ani. De atunci, el nu a mai fost capabil își miște mâinile, picioarele și trunchiul.

Doctorul Grégoire Courtine și colegii săi de la Institutul Federal de Tehnologie din Lausanne, Elveția, au dezvoltat o interfață care ajută oamenii paralizați. Aceasta este implantată în creier și face o legătură neurologică între acesta și măduva spinării, acolo unde se află al doilea implant. Semnalele sunt transferate wireless unei unități exterioare de procesare, pe care Gert Jan Oskam o poartă sub forma unui rucsac. Rezultatele de succes au fost publicate miercuri în revista Nature. Acum, cu ajutorul acestei tehnologii, Gert poate merge cu un cadru, chiar și 100 de metri fără oprire.

Mi-am dorit să pot merge din nou și nu mi-am pierdut speranța. Acum trebuie să învăț să merg normal. Săptămâna trecută, am avut nevoie să vopsesc ceva și nu era nimeni acasă să mă ajute, dar în mod incredibil am reușit să o fac singur.”, a explicat Oskam. Bărbatul are control total asupra mișcărilor pe care le face. El poate merge, se poate opri și poate urca scări. Când Oskam se gândește la mers, implantul cranian detectează activitatea electrică în cortex, stratul exterior al creierului. Acest semnal este transmis și decodat de un computer pe care Oskam îl poartă într-un rucsac, care apoi transmite informația către generatorul de puls spinal.

Implanturile funcționează de un an, iar mersul independent l-a ajutat pe Oskam să redobândească suficientă putere pentru a face câțiva pași, chiar și atunci când dispozitivul este complet oprit. Gert a fost primul pariticipant la acest studiu istoric, iar cercetătorii elvețieni își doresc să ajute și alți oameni paralizați pe viitor. Ei vor, mai întâi, să reducă dimensiunea sistemului, pentru ca acesta să fie mai ușor de transportat de către pacienți.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
dubrovnik croatia summer time 3499458 1280 jpg
banner bojdeuca lui creangă jpg
grigore alexandrescu poet jpg
familia care s a mutat din america in romania jpg
iasi din drona png
millau1 jpeg
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net