Un român de 19 ani a inventat masca de protecție care devine portocalie când trebuie înlocuită
Viorel Ionut Bohotici, un puști român, de doar 19 ani, care locuiește cu familia sa în Italia, a inventat o mască de protecție inteligentă, care schimbă culoarea în momentul în care nu mai filtrează eficient. Astfel, când venine portocalie, ea a trebui schimbată cu una nouă. Tânărul a depus deja cerere de brevetare și se află în discuții avansate cu câțiva producători.
Viorel Ionuț Bohotici locuiește în Italia împreună cu părinții săi români de la vârsta de 2 ani. În prezent, studiază inginerie electronică la Politehnica din Torino. Ideea nu i-a venit însă acum, ci anul trecut, pe când era elev al liceului Galilei din Jesi, scrie publicația Ancona Today. Și este o idee genială căci, spune Viorel, aproximativ 72% dintre persoanele care poartă măști nu și le schimbă la timp nu pentru că nu ar vrea, ci pentru că nu știu când trebuie s-o facă. Până la urmă, nu ai de unde să știi când masca nu mai funcționează la parametri optimi.
Ionut Bohotici a explicat presei locale că a conceput masca în timp ce era elev, în ultimul an de liceu. Iar totul s-a petrecut într-un laborator al școlii unde se oprea în fiecare zi, după ore. "Am dezvoltat masca în cursul anului, oprindu-mă în laboratorul liceului după-amiaza. Când am văzut că funcționează, am depus brevetul, dar nu m-am așteptat niciodată la acest succes
Cum funcționează masca inteligentă
Masca de protecție inteligentă își schimbă culoarea în momentul în care nu mai filtrează eficient, iar acesta este semnalul că trebuie înlocuită cu una nouă.
Tânărul a explicat cum funcționează masca: "Este vorba despre un indicator temporal - un microcip introdus în mască și care, datorită unor reacții biochimice, își schimbă culoarea arătând când nu mai este eficient. Acest dispozitiv poate fi folosit și pentru a determina valabilitatea bunurilor consumabile și ar putea fi aplicat inclusiv în sectorul alimentar pentru alimentele expirate. Într-adevăr, aceasta este poate cea mai importantă zonă - cea a industriei alimentare - dar având în vedere momentul istoric am aplicat-o inlusiv măștilor. Este utilă la intervențiile chirurgicale. Cei din jurul persoanei pot vedea când masca nu mai filtrează și eventual se îndepărtează, dar atenționează și persoana direct vizată care poartă".
Viorel Ionuț și-a prezentat inovația și în fața comisiei de bacalaureat: "Profesorul mi-a spus că mai mult decât o teză de bacalaureat, aceasta este o adevărată teză de licență".
Viorel a depus deja cerere de brevetare
Sunt deja contactat de producători. La început doar din Ancona, dar acum din diferite colțuri ale Italiei. Solicitările sunt atât de multe încât le cer să ia legătura direct cu avocatul meu pentru că nu știu cum să le gestionez", explică tânărul.
Succesul a fost atât de mare încât Viorel nici nu a avut timp să se gândească la un nume pentru masca inventată de el. "Tehnic se numește Indicator de timp pentru bunuri consumabile, dar, bineînțeles, acum va trebui să mă gândesc măcar la un acronim".
Genialul elev nu este la prima experiență în domeniul cercetării. Pe vremea când era elev, el deja a patentat un alt aparat capabil să igienizeze banii, scrie RaiNews.
Cât va costa masca inteligentă
Microcipul poate fi aplicat pe orice tip de mască, de la cele clasice, medicinale, până la cele de tip FFP2. Detaliile tehnice ale invenției sale ar rămas, însă, secrete. Nu știm decât esențialul și ceea ce ne interesează cu adevărat: faptul că microcipul poate fi aplicat pe orice tip de mască și funcțuinează în prezența anumitor enzime. Acestea provoacă o rreacție chimică schimbându-și culoarea. „Odată ajuns pe piață, dispozitivul ar costa un bănuț”, explică studentul român.