Unde în România se află casa construită de Arsenie Boca și ce legătură strânsă are cu dacii

Puțini cunosc povestea extraordinară a unei clădiri unice, construită de Arsenie Boca, o figură emblematică și controversată, în perioada în care era atent supravegheat de agenții Securității.

Arsenie Boca a murit pe 4 decembrie 1989 / foto: arhiva
Arsenie Boca a murit pe 4 decembrie 1989 / foto: arhiva

Această clădire, pe care unii o compară cu un OZN datorită formei sale neobișnuite, are, de fapt, rădăcini adânci în cultura dacică.

Arsenie Boca a avut o viață plină de încercări și privațiuni

Arsenie Boca, iubit de români și persecutat de regimul comunist, a trăit o viață plină de încercări și privațiuni. Deși respectat și venerat de credincioși, el a fost mereu sub ochiul atent al autorităților comuniste.

L-au arestat, l-au ținut în închisoare și l-au urmărit în mod constant prin rețeaua lor de informatori. În final, i-au interzis să mai poarte veșmintele preoțești, încercând să-l reducă la tăcere și să-i limiteze influența asupra oamenilor.

Arsenie Boca a murit pe 4 decembrie 1989, cu doar câteva zile înainte de izbucnirea Revoluției care avea să răstoarne regimul comunist.

Clădirea construită de Arsenie Boca / foto: Facebook/ Sorin Dediu
Clădirea construită de Arsenie Boca / foto: Facebook/ Sorin Dediu

A fost înmormântat la Mănăstirea Prislop, unde slujise în anii 1950, iar acest loc a devenit un punct important de pelerinaj pentru mulți români care îi păstrează vie amintirea și îl consideră un sfânt neoficial.

Printre multele taine ale Mănăstirii Prislop, una dintre cele mai fascinante este o construcție unică realizată de Arsenie Boca în perioada sa de activitate acolo.

Deși la prima vedere poate părea ciudată, această clădire are o semnificație profundă. Forma sa circulară și acoperișul din stuf așezat pe bârne de lemn sunt elemente tradiționale ale unui saivan dacic – un adăpost de iarnă pentru animale, cum ar fi oile sau vitele.

Structura este făcută din piatră și acoperișul din stuf

Pentru realizarea acestei structuri, Arsenie Boca a folosit piatră și a acoperit-o cu un strat gros de stuf. Ferestrele mici permit luminii să pătrundă în interior, creând un mediu confortabil și protejat.

Se crede că această clădire a servit nu doar ca adăpost pentru animale, ci și ca loc de refugiu pentru stareț, fiind situată într-o zonă izolată a mănăstirii, departe de poteca principală și, astfel, dificil de observat.

Arsenie Boca a lucrat la această clădire în timp ce era intens monitorizat de agenții Securității. Faptul că a reușit să finalizeze o astfel de construcție în condițiile vitrege ale supravegherii constante este o dovadă a dedicării și ingeniozității sale.

Astăzi, clădirea rămâne un simbol al rezistenței și creativității, un testament al legăturii profunde dintre Arsenie Boca și tradițiile străvechi ale dacilor, dar și al curajului său de a crea în ciuda presiunilor și obstacolelor regimului comunist, scrie impact.ro. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
padure tropicala jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net