Unde în România se află „Raiul iubitorilor de trasee montane”. Priveliștea locului îți va tăia respirația. VIDEO

Buila-Vânturarița, cel mai mic parc național din România, situat în Oltenia, impresionează pe toată lumea care ajunge să-i treacă pragul, scrie Observator.

Parcul național Buila-VântuRariţa este foarte popular printre turiști / foto: captura youtube
Parcul național Buila-VântuRariţa este foarte popular printre turiști / foto: captura youtube

Deși este cel mai mic, acesta este considerat Meca alpiniștilor români. Mii de pasionați de alpinism se aventurează aici în fiecare vară, escaladând pereții stâncoși și încercând unul dintre cele mai dificile trasee montane din țară.

Ascunse printre stânci și păduri, aceste locuri au păstrat intacte frumuseți naturale: specii protejate de animale și plante, păduri virgine și aproape 100 de peșteri.

Parcul Național Buila-Vânturarița are aproape 4500 de hectare

Parcul Național Buila-Vânturarița se întinde pe o suprafață de aproape 4.500 de hectare, de la granița cu județul Gorj până în Băile Olănești, în județul Vâlcea. Turiștii care ajung aici descoperă numeroase obiective turistice.

Diana Speretoiu, reporter Observator, relatează: „Prima oprire este la Cheile Bistriței. Cu o lungime de aproximativ un kilometru și jumătate, acest loc poate fi explorat ușor pe jos. Cheile sunt considerate cel mai îngust canion de calcar din România, iar stâncile înalte și abrupte oferă o priveliște spectaculoasă.”

Un turist comentează: „E frumos. Această zonă sălbatică este foarte importantă și încă își păstrează autenticitatea.”

Parcul oferă numeroase trasee pentru iubitorii de munte

Drumul continuă până la izvoarele Bistriței, iar în Cheile Bistriței sunt 22 de peșteri și numeroase trasee de drumeție care așteaptă să fie explorate.

La doar câțiva pași de chei se află Mănăstirea Bistrița, un monument istoric care invită la un popas. Splendoarea naturii și minunățiile create de om se completează reciproc, creând un peisaj de neuitat.

Un drum forestier ne poartă apoi până în vârful muntelui, printre grădini de un verde intens și căsuțe tradiționale de un alb imaculat.

Astfel, ajungem la Mănăstirea Arnota, construită în urmă cu aproape 400 de ani de Matei Basarab, care, conform legendei, ar fi scăpat de urmărirea turcilor ascunzându-se în această zonă. Supranumită Meteora României, mănăstirea este vizitată anual de mii de oameni care urcă pantele în căutarea liniștii.

Parcul Buila-Vânturarița și cele șase localități din jurul său au șanse mari să devină geoparc UNESCO, un titlu care ar aduce recunoaștere și promovare internațională. Experți de la Paris vor vizita zona în această vară pentru a decide dacă merită să fie inclusă sub protecția Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Top 3 beneficii de a instala automate de reciclare a ambalajelor daca ai un magazin jpg
image
image
image
image
image
image
restaurant jpg
loto
Banner Grecia
palatul de la Potlogi jpeg
index webp
imparat jpg
Restaurant nota de plata FOTO Shutterstock jpg
bucuresti casa poporului pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net