Unde poți găsi una dintre cele mai rare și frumoase flori din România. A înflorit recent, iar cei care o rup riscă amenzi usturătoare

A înflorit una dintre cele mai rare plante din România, iar priveliștea este de-a dreptul spectaculoasă. Laleaua pestriță (Fritillaria meleagris), o specie emblematică și delicată, a început să-și deschidă petalele în rezervația naturală Lunca Pogonișului, situată la doar 30 de kilometri distanță de Timișoara. Imaginile surprinse de specialiștii de la Romsilva – Ocolul Silvic Lunca Timișului sunt cu adevărat impresionante, evidențiind frumusețea rară a acestor flori din Banat.

Laleaua pestriță. Foto: Romsilva.
Laleaua pestriță. Foto: Romsilva.

Laleaua pestriță, declarată "monument al naturii"  

Laleaua pestriță este una dintre comorile naturii din România, declarată "monument al naturii" și protejată cu strictețe de autorități. Apreciată pentru delicata sa frumusețe, această floare se găsește în zone umede din diverse județe ale țării, printre care Timiș, Bistrița Năsăud, Gorj, Brașov și Suceava, scriu cei de la Adevărul.

Înflorirea lalelei pestrițe în Lunca Pogonișului reprezintă un moment deosebit, deoarece această specie minunată înflorește de obicei în perioada finalului lunii martie până în mai. Însă acum, privitorii vor avea privilegiul să se bucure de primele înfloriri din această zonă pitorească.

Aceste flori sunt ocrotite prin lege. Cei care le rup riscă amenzi uriașe

Petalele lalelei pestrițe pot varia în nuanțe de la roșu la purpuriu, iar planta poate atinge înălțimi de până la 40 de centimetri. Crește în zone ierboase, în luncile râurilor, până la altitudini de 800 de metri, oferind un spectacol natural unic.

Cu toate acestea, este important să reținem că aceste flori sunt ocrotite prin lege și vizitatorii sunt rugați să nu le culeagă, ci să le admire în habitatul lor natural. Legea protejează aceste specii rare, iar amenda pentru ruperea plantelor ocrotite poate ajunge până la 7.500 de lei.

"Sunt ocrotite de lege și nu aveți voie să le rupeți!

Vă rugăm să nu rupeți florile! Locul lor e în natură unde le puteți admira și fotografiadacă doriți să le păstrați ca amintire.

Laleaua pestriță a început să înflorească în mai multe locuri din țară și atragem, din nou atenția asupra faptului că aceasta este o floare rară și protejată.

Laleaua pestriță, Fritillaria meleagris, este declarată monument al naturii și este monitorizată și protejată permanent de specialiștii Romsilva. Laleaua pestriță se regăsește în România în zone umede din județe precum Bistrița Năsăud, Gorj, Cluj, Timiș, Brașov, Botoșani, Vaslui, Suceava și nu numai. Înflorește o singură dată, de la sfârșitului lunii martie, până în aprilie și durata de viață e aproximativ o săptămână.

Amenda pentru ruperea plantelor ocrotite de lege este cuprinsă între 3.000 și 7.500 de lei

Laleaua pestriță înflorește în aprilie sau mai, floarea având un motiv cadrilat, în variante de roșu spre purpuriu. Planta poate atinge înălțimea de 40 de centimetri și crește în zone ierboase, în luncile râurilor, până la altitudini de 800 de metri", au atenționat cei de la Regia Națională a Pădurilor - Romsilva, pe pagina lor de Facebook.

Lunca Pogonișului, un refugiu pentru diversitatea floristică

Rezervația naturală Lunca Pogonișului, cu o suprafață de 75 de hectare, este un adevărat refugiu pentru diversitatea floristică. Situată pe teritoriul comunelor Sacoșu Turcesc și Tormac, această zonă a fost înființată în 1974 și este protejată prin legea nr. 5 din 6 martie 2000.

Cu toate că bucuria de a vedea aceste minunate flori este mare, este esențial să ne amintim să le protejăm și să le păstrăm pentru generațiile viitoare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
pensie jpeg
cuie jpg
serghei mizil 0 jpeg
image png
Gheorghe Ştefănescu este considerat cel mai mare mafiot al regimului comunist  A sfârşit împuşcat FOTO Adevărul jpg
gaura Antartica jpeg
masa de paste shutterstock jpg
wizz air avion jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net