Unde se află cea mai mică graniță din lume. Are doar 85 de metri lungime

Inedit! Peñón de Vélez de la Gomera este o peninsulă situată în nordul Africii, care a fost cucerită de Spania în anul 1564. Ea deține și titlul pentru cea mai mică graniță națională din lume, măsurând doar 85 de metri lungime. Spania are aproape 2000 de kilometri de granițe terestre cu Portugalia și Franța, dar are și granițe mult mai mici cu țări precum Andorra, Regatul Unit (Gibraltar) și Maroc.

Peñón de Vélez de la Gomera, granița care aparține Spaniei din 1564
Peñón de Vélez de la Gomera aparține Spaniei din 1564 (Foto: Shutterstock)

Însă, cu națiunea africană Maroc, Spania împarte cea mai mică frontieră terestră națională din lume, respectiv o porțiune de pământ care leagă o stâncă aridă de coasta marocană. Peñón de Vélez de la Gomera este teritoriu spaniol oficial din anul 1564, atunci când a fost cucerit de amiralul Pedro de Estopiñán și, deși Marocul a l-a revendicat în mod repetat, Spania nu a fost niciodată de acord să returneze pământul și chiar are trupe militare staționate acolo, relatează Oddity Central.

Nu există apă și electricitate în Peñón de Vélez de la Gomera

Peñón de Vélez de la Gomera are o întindere de aproximativ 19.000 m² și o altitudine maximă de 87 m deasupra nivelului mării. Este unul dintre așa-numitele „locuri de suveranitate” pe care Spania le are în Africa de Nord, alături de Ceuta, Melilla, Peñón de Alhucemas, Insulele Chafarinas și Insula Perejil. Statutul său juridic este cel al teritoriilor neautonome aflate sub administrație spaniolă. Această stâncă aridă a fost o insulă până în anul 1934, atunci când un cutremur a transformat-o într-o peninsulă.

Peñón de Vélez de la Gomera este în prezent locuită doar de trupele spaniole însărcinate cu supravegherea și apărarea. Soldații sunt înlocuiți în fiecare lună și trăiesc în facilități modeste, fără apă curentă sau electricitate. Ei se bazează exclusiv pe navele marinei spaniole care livrează provizii în mod regulat.

Peñón de Vélez de la Gomera a fost și invadată de către agenții unei puteri străine. În 2012, un grup de șapte persoane aparținând unei organizații cunoscute sub numele de Comitetul de Coordonare pentru Eliberarea Ceuta și Melilla s-a furișat pe stâncă și a înlocuit steagul Spaniei cu cel marocan. Invazia a durat doar câteva minute, deoarece trupele spaniole au dat jos rapid steagul străin și au arestat făptașii, dar din punct de vedere tehnic a contat ca o invazie reală.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
coada imigrari IGI jpeg
image
image
image
image
image
image
rugaciune biblie tatal nostru freepick jpg
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
familie copil cuplu depositphotos1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net