Plaja din Europa care își schimbă forma. Este unul dintre cele mai impresionante și vizitate locuri

Uneori are vârful încovoiat spre dreapta, alteori spre stânga, iar rareori ajunge sa formeze o mică piscină naturală. Este cea mai faimoasă plajă a Croației, fiind recunoscută și ca una dintre cele mai frumoase plaje din Europa. Este vorba despre Zlatni Rat, care își schimbă forma în funcție de maree.

Zlatni Rat, plaja din Croația care își schimbă forma / Foto: Captură video
Zlatni Rat, plaja din Croația care își schimbă forma / Foto: Captură video

În zona Dalmatiei, pe coasta de sud a pitorescului oraș portuar Bol, în partea de sud a insulei Brač, se află cea mai faimoasă plajă a Croației, unică în lume, Zlatni Rat. Traducând din dialectul local Chakavian, acesta este adesea denumit „Capul de Aur” sau „Cornul de Aur”. Deși majoritatea oamenilor o consideră o plajă cu nisip, este, de fapt, o plajă cu pietriș.

Este foarte bine amenajată, lângă o pădure de pini, unde te poți adăposti la umbră în zilele cu soare. Și deși poate arăta ca o plajă sălbatică, aici poți găsi toate serviciile standard, precum restaurant, cafenele, stație de prim ajutor, cabine de schimb, toalete și dușuri. Există zone amenajate cu șezlonguri și umbrele, iar toată plaja este supravegheată de salvamari.

Totodată, este un pic diferită față de celelalte plaje din lume, și asta deaoarece Zlatni Rat își schimbă forma în funcție de maree și după cum bate vântul. Astfel, uneori are vârful încovoiat spre dreapta, alteori spre stânga, iar rareori ajunge să formeze o mică piscină naturală. Drept urmare, forma și lungimea plajei se schimbă în mod regulat, cu observații majore în anii 2010, 2016 și 2018.

Zlatni Rat este una dintre cele mai frumoase plaje din Europa

În plus, pădurea de pini care se învecinează cu plaja ascunde și ruinele unei vile romane rustice, oferind o doză de istorie și mister, iar pentru cei care iubesc aventura, apele oferă condiții optime pentru windsurfing, datorită vântului vestic constant cunoscut sub numele de „Maestral”. În 2008, Red Bull a organizat pe plaja Zlatni Rat Red Bull Golden Jump, un eveniment spectaculos de kiteboarding, aducând sportul extrem la un nou nivel.

Zlatni Rat rămâne unul dintre cele mai impresionante și vizitate locuri din Croația, cât și una dintre cele mai frumoase plaje din Europa. Regiunea a devenit imaginea de copertă a multor broșuri turistice și un simbol inconfundabil al țării, relatează shtiu.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Joseph Maroon01 jpg, FOTO facebook/Joseph Maroon
image
image
image
image
image
image
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Mici pe gratar FOTO Shutterstock jpg
earthworm 686592 1280 jpg
belgium 6497401 1280 jpg
pestera Farcu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net