Unde se află Muntele lui Dumnezeu, cel mai bizar vulcan de pe Pământ. Lava este rece și neagră

Cel mai bizar vulcan de pe Pământ este Ol Doinyo Lengai, în traducere liberă „Muntele lui Dumnezeu”. Situat în Riftul Est-African din nordul Tanzaniei, în regiunea Arusha, are lava atât de rece, încât aproape mereu este neagră.

Ol Doinyo Lengai, din Tanzania, este cel mai rece vulcan din lume / foto: captură video
Ol Doinyo Lengai, din Tanzania, este cel mai rece vulcan din lume / foto: captură video

Ol Doinyo Lengai este cel mai ciudat vulcan de pe planeta Pământ. „Muntele lui Dumnezeu” este singurul vulcan activ cunoscut care erupe cu lavă pe bază de carbon, cunoscută sub numele de lavă natrocarbonatită. Aceasta atinge temperaturi de doar 510 ° Celsius, asta în timp ce temperatura medie degajată de ceilalți vulcani este de peste 1.000 ° Celsius. De asemenea, este atât de rece, încât aproape mereu este neagră.

Lipsa de siliciu face ca lava să fie extrem de vâscoasă, iar faptul că poate erupe atât de violent îi surprinde pe oamenii de știință. Aflat la o înălțime de 2.962 de metri, vulcanul prezintă două cratere, dar numai cel nordic erupe. În 2007, un hamal din Maasai a căzut în timpul unei expediții într-unul dintre craterele cu lavă activă. Acesta a reuşit să se caţere înapoi, deşi unul dintre braţe şi ambele picioare erau arse puternic. Cu alte cuvinte, lava este atât de rece încât oameni care cad în ea nu mor.

O formă unică de lavă neagră

Cea mai recentă perioadă de erupție a început în aprilie 2017 și încă mai bolborosea la ultimul raport din martie 2024. Vulcanologii au colectat mostre de gaz din Ol Doinyo Lengai în anul 2009 și au constatat că alcătuirea gazelor era ,,imposibil de distins” de cele emise de-a lungul crestelor de la mijlocul oceanelor, deși vulcanul este situat în interior, departe de lanțurile muntoase de mare adâncime.

Acest lucru le-a permis cercetătorilor să concluzioneze că lava unică, bogată în carbon, a fost creată prin topirea mineralelor din mantaua superioară a Pământului, un strat gros de rocă chiar sub crusta planetei. Sistemul de rifturi din Africa de Est pe care se află Ol Doinyo Lengai este activ din punct de vedere tectonic de aproximativ 25 de milioane de ani și rămâne unul dintre cele mai interesante puncte fierbinți geologice din lume, potrivit IFL Science.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
calarasi studenti la urbanism in vizita la Calarasi FOTO Faceb/PMC
image
image
image
image
image
image
picioare femeie pexels jpg
istock vot votare jpg
ritual de deochi png
gradina curte flori istock jpg
1 respiratie urat mirositoare jpg jpeg
man at supermarket jpg
politia rutiera 0 jpeg
zodii pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net