Vizitele Ceaușeștilor în SUA: secrete și bârfe. „Dacă noi am da salata de la Casa Albă ar fi scandal”
Nicolae Ceaușescu, liderul comunist al României, a efectuat patru vizite oficiale în Statele Unite, întâlnindu-se cu președinții Richard Nixon, Gerald Ford și Jimmy Carter. Aceste vizite au fost marcate de dorința lui Ceaușescu de a îmbunătăți relațiile economice cu SUA și de a obține beneficii comerciale pentru România, dar au fost însoțite de impresii și observații controversate asupra stilului de viață american.
Prima vizită în SUA. Ceaușescu dezamăgit: mâncare și băutură puține
Prima vizită a lui Ceaușescu în SUA, în 1970, a avut loc la invitația președintelui Richard Nixon, cu ocazia unei sesiuni jubiliare a ONU. Ceaușescu și soția sa au vizitat fabrici și parcuri tematice, cum ar fi Ford și Disneyland.
Dictatorul a fost profund impresionat de America, dar a criticat simplitatea și calitatea mâncării americane în cadrul întâlnirilor cu oficialii PCR. De asemenea, experiența americană l-a determinat să introducă măsuri stricte în România, interzicând alcoolul în bufetele ministerelor.
„Ceea ce am mai remarcat este şi simplitatea lor în ceea ce priveşte mâncarea. Mănâncă şi puţin, şi prost gătit. În general, se servesc două feluri de mâncare; e departe de cum se face la noi. Se dă la început ceva, peşte, de regulă, şi o friptură. Dacă noi am da salata pe care mi-au dat-o la Casa Albă, s-ar face scandal. La dineul care s-a oferit în onoarea şefilor de state şi guverne ni s-a dat o budincă din mălai. Vinul ni s-a servit în nişte pahare simple şi câte o jumătate de pahar de vin alb şi o jumătate de pahar de vin roşu. L-ai băut, să fii sănătos, nu ţi se mai dă. Aşa că, din acest punct de vedere, lucrurile sunt foarte bune. În general se bea puţin. În orice caz, la prânz nu se bea”, le-a spus Ceauşescu colegilor din conducerea Partidului Comunist, arată Adevărul.
Vizita fastuoasă din 1973
În decembrie 1973, Ceaușescu s-a întors în SUA pentru o vizită mult mai fastuoasă. Gazda sa, Richard Nixon, i-a oferit toate onorurile posibile, iar Ceaușescu a fost cazat la Blair House, una dintre cele mai luxoase reședințe din Washington.
Cu toate acestea, dictatorul nu a obținut clauza națiunii celei mai favorizate și un credit de 500-600 milioane de dolari, pe care și-l dorea pentru România.
În culise, se pare că vizita a fost rezultatul presiunilor exercitate de oficialii români pentru a fi primit la Casa Albă.
Relația cu Gerald Ford și Jimmy Carter
În 1975, Ceaușescu a făcut o scurtă escală în SUA după vizite în Brazilia și Mexic, întâlnindu-se cu președintele Gerald Ford.
Discuțiile s-au axat pe extinderea relațiilor economice și pe implementarea Acordului de Schimb dintre SUA și România.
În 1978, în timpul ultimei vizite în SUA, Ceaușescu s-a întâlnit cu președintele Jimmy Carter, care a ridicat problema drepturilor omului în România.
Ceauşescu s-a apărat spunând că este o problemă internă, în care nu se admit amestecuri externe.
Impresii și critici
După fiecare vizită, Ceaușescu critica stilul de viață american, considerând că mâncarea este slab preparată și că americanii trăiesc simplu.
Totuși, pe plan politic și economic, Ceaușescu a văzut în America un partener valoros, obținând acorduri importante și creșterea comerțului bilateral, în special în sectorul tehnologic.
„După vizita din America, a avut loc o creştere a comerţului exterior şi în acelaşi timp ne-au vândut licenţe în tehnică de vârf. La noi era sfânt: ceea ce primeam din Vest nu dădeam Uniunii Sovietice. Ceea ce se spune că România era o rampă, prin care luăm şi dădeam... nu, e o tâmpenie! Pentru că nici sovieticii nu ne cereau. Aveau ei mijloacele lor, aveau o armată de spioni”, spunea Ştefan Andrei, fost ministru de Externe al României, notează Adevărul.