Vouchere de vacanță pentru angajații din sistemul privat! Sunt valabile doar dacă se respectă o condiție
Un proiect legislativ iniţiat de partidele din actuala coaliţie de guvernare spune că și salariații din sectorul privat ar trebui să primească vouchere de vacanță, nu doar cei care lucrează în domeniul public. Motivul e simplu: tichetele aduc beneficii atât pentru angajați, cât și pentru stat. Banii respectivi vor rămâne tot în țară, nu vor fi cheltuiți pe vacanțe în străinătate.
Vouchere de vacanță, beneficii incontestabile pentru angajați
,,2023 este al cincisprezecelea an în care pot fi emise vouchere de vacanţă în România, introduse iniţial prin Ordonanţa 8/2009, la iniţiativa Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).
Voucherele de vacanţă sunt prevăzute a fi acordate pentru angajaţii din domeniul public pentru o perioadă de 5 ani - 2022-2026 (conform OUG 131/2021). Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism consideră că voucherele de vacanţă au adus beneficii incontestabile pentru angajaţi, în primul rând, ca şi beneficii extra salariale.
Întrucât salariile în România sunt încă sensibil mai mici decât în alte state ale Uniunii Europene, acest incentive pentru vacanţă este extrem de binevenit. Foarte mulţi profesori, de exemplu, nu mai plecaseră de mulţi ani în concedii la mare sau la munte, dar cu ajutorul voucherelor de vacanţă, au reuşit să ajungă în staţiuni turistice din Romania", spune ANAT.
Inițiativă: vouchere și pentru sectorul privat
ANAT precizează că salută iniţiativa legislativă a Senatului privind emiterea de vouchere de vacanţă suportate din impozitul pe veniturile salariale pentru angajaţii din sectorul privat, măsură care va elimina discrepanţa dintre sectoarele public şi privat. Această iniţiativă este susţinută de către toate organizaţiile profesionale şi patronale din turism.
Voucherele de vacanță au ajutat angajatorii privați să îşi motiveze mai bine angajaţii şi sunt foarte importante în contextul lipsei acute de personal. Fiscalitatea aferentă salariilor este excesivă în România, taxele pe salarii fiind printre cele mai mari din Europa. De aceea, un beneficiu precum voucherele de vacanţă, cu avantajele fiscale aferente, este binevenit, arată ANAT.
Voucherele îi motivează pe salariații din privat să fie performanți
,,Această temă, a eliminării discrepanţelor de tratament între angajaţii la stat şi cei din economia reală, a fost lansată de mine în mediul public în urmă cu circa doi ani. Dacă în cazul primilor, această facilitate li se cuvine doar prin fişa postului, în cazul celorlalţi, orice avantaj extrasalarial este legat de performanţă şi de capacitatea şi disponibilitatea angajatorului de a susţine financiar acest avantaj, care chiar dacă are facilităţi fiscale, reprezintă tot o cheltuială.
În debutul dezbaterii din Senat am apreciat promptitudinea cu care a fost transpusă într-un proiect legislativ această idee, proiect care pare să aibă susţinere din toate direcţiile: atât din zona decizională, cât şi din cea antreprenorială şi din cea sindicală. Am insistat apoi, cu argumente, că finanţarea proiectului nu este propriu zis o cheltuială în plus pe seama bugetului statului, ci mai degrabă o investiţie a statului, cu multiple efecte benefice pe termen scurt si mediu", a declarat Dumitru Luca, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).
Voucherele reprezintă o investiție, banii respectivi rămân în țară.
Din punct de vedere al turismului, voucherele de vacanță au stimulat investiţiile. Şi datorită acestora, s-a dublat numărul de unităţi de cazare clasificate în ultimii 10 ani, iar multe pensiuni au trecut din zona "gri" în zona fiscalizată a turismului, întrucât toate operaţiunile legate de vouchere se decontează prin bancă şi sunt raportate în e-factură.
,,Statul a înţeles că voucherele de vacanţă nu reprezintă o cheltuială, ci o investiţie rentabilă, că banii respectivi rămân în ţară, nu sunt cheltuiţi pe vacanţe în străinătate. Şi că la fiecare 1.450 lei achitaţi cu vouchere de vacanţă, turiştii mai adaugă şi o contribuţie proprie medie de circa 1.000 lei atunci când achiziţionează un pachet turistic", precizează ANAT.
Ce se arată în noul proiect legislativ
Acordarea de vouchere de vacanţă, în sumă de 1.450 lei anual, angajaţilor cu contract individual de muncă va fi suportată de la bugetul de stat şi pentru cei circa 4,2 milioane de angajaţi din sectorul privat, potrivit unui proiect legislativ iniţiat de partidele din actuala coaliţie de guvernământ.