FOTO Lista celor 50 de români care au murit pe frontul din Ucraina. Unii erau voluntari, alții înrolați

Presa de la Cernăuți a publicat numele și fotografiile românilor care și-au dat viața pentru libertatea Ucrainei în războiul declanșat de Rusia pe 24 februarie 2022. Presa românească de la Cernăuți i-a identificat și le dedică un omagiu pentru sacrificiul suprem, scrie Adevărul. ONU a anunțat că de la începutul războiului, în Ucraina au murit 10.000 de civili.

image

50 de etnici români au murit în războiul Rusia-Ucraina 

De la începutul războiului din Ucraina, din februarie 2022, cel puțin 50 de etnici români din țara vecină și-au pierdut viața.

Centrul Media BucPress de la Cernăuți (Ucraina), care editează Revista BucPress, publică pe ambele coperți portretele românilor din Ucraina care au fost uciși în războiul ruso-ucrainean.

„Publicăm în această revistă de gândire românească portretele eroilor care și-au pierdut viața în războiul ruso-ucrainean. Acești eroi, unii înscriși voluntar în armată, alții înrolați de autorități în baza legii, au murit pentru libertatea și independența statului ucrainean. Comunitatea românească din nordul Bucovinei, Ținutul Herța, Maramureșul din dreapta Tisei, nordul și sudul Basarabiei își plâng fiii, soții, tații și buneii care s-au stins în acest război crunt”, consemnează jurnaliștii români de la Cernăuți.

image

În afară de soldați, în războiul din Ucraina sunt 10.000 de civili uciși și peste 15.000 de răniți – acesta este bilanțul oficial al ONU, însă cifrele reale ar putea fi cu mult mai mari.

Strângerea datelor a fost făcută într-o analiză realizată de redacția revistei coordonate de Centrul Media BucPress, asociație a jurnaliștilor români cu sediul la Cernăuți și filiale în regiunile Odesa și Transcarpatia. Revista apare cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României.

image

Lista de onoare a eroilor români din Ucraina

Eroii români din regiunea Cernăuți, căzuți în războiul ruso-ucrainean: Alexandru Sprânceană (Satu Mare), Alexei Anichitoi (Tărăsăuți), Alexei Arsenii, Eugen Bezușca (ambii Marșenița), Anatol Rusu (Cernăuți), Andrei Rusu (Mămăliga), Andrei Steopenco (Culiceni), Arcadie Farcaș (Cupca), Corneliu Toporeț (Nesvoia), Denis Moraraș (Roșca Stâncă, Cernăuți), Dumitru Cernei (Mahala), Dumitru Cojocaru (Molnița), Dumitru Ignatescu (Berestea), Dumitru Istrati (Dinăuți), Dumitru Procopoae, (Pătrăuții de Jos), Filip Alupoi (Costiceni), Ghenadie Nuca (Tărăsăuți), Gheorghe Nistrean (Tărăsăuți), Gheorghe Sârbu (Ropcea), Ion Ovaciuc (Suceveni), Ion Rotaru (Costiceni), Ion Serman (Ropcea), Ion Vacaru (Molnița), Ion Varvarici (Voloca), Ion Zaeț (Horbova), Marcel Guțcal (Dinăuți), Mihai Zaiț (Molnița), Mihai Matei (Prut), Pavel Calancea (Ostrița), Pavel Diavoliuc (Horbova), Petru Fanar (Prut), Petru Vacaraș (Mămăliga), Sebastian Acostachioaie (Culiceni), Viorel Romaniuc (Boian), Vladislav Covalciuc (Cernăuți) ș.a.

Eroii români din regiunea Odesa, căzuți în războiul ruso-ucrainean: Dumitru Mihailov (Erdek-Burnu), Anton Focșa (Ceamașir), Andrei Dumbravă, Denis Cozma (Ceamașir), Vladimir Hanu (Ceamașir) ș.a.

La începutul săptămânii și-a pierdut viața în războiul din Ucraina și un cetățean român, Rudolf Wittman, un tînăr de 27 de ani, născut la Arad, fost luptător în Legiunea Străină.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
IMG 0107 jpeg
image
image
image
image
image
image
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
bujori1 jpg
supermarket 5202138 1280 jpg
iepure paste istock jpg
furnici jpg
biserica romani credinciosi FOTO adevarul
Slujba de Înviere de la Catedrala Patriarhală din București 16 aprilie 2023 FOTO Inquam Photos Alexandru Busca  (3) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net